כאשר נכנסים אל עובי הקורה, ומנתחים לעומק את המספרים, התמונה אפילו מתחדדת. למשל, האם ידעתם שההוצאה הממוצעת על תחבורה ותקשורת במשקי הבית בישראל היא ההוצאה השנייה בגודלה (ונמוכה רק מהוצאת הדיור)? ובכן, לא בכדי הבאנו כאן את נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עד לרמת "השקל הבודד". הסיבה לכך נעוצה בעובדה הפשוטה שכל הוצאה שוטפת – ואפילו הוצאה קטנה לכאורה – יכולה להצטבר לכדי סכום משמעותי בסוף השנה.
כעת, אם היינו מספרים לכם שמחקרים מצביעים על כך שניהול תקציב משפחתי בצורה נכונה יכול לחסוך לכם עד כ-10,000 ₪ בשנה, סביר להניח שכבר הייתם מתכננים את החופשה הקרובה בקיץ. ברשימה קצרה זו, ננסה להבין כיצד כלכלת משפחה נכונה משפרת את תזרים ההכנסות וההוצאות של משק הבית, ואיך זה עובד לטובתכם (ולטובת הילדים, כמובן).
לא שינויים דרמטיים
חשוב להדגיש, ניהול נכון של כלכלת משפחה, על פי תקציב מסודר ומפורט, איננו מהלך אשר דורש שינויים מרחיקי לכת באורח החיים של בני הבית. למעשה, במרבית המקרים, ההורים כלל אינם מודעים לכך שהם נושאים בתשלומים שאין להם כל צורך בהם, או שניתן להפחיתם בעזרת צרכנות נבונה. אין זה פלא שיועצים אשר עוסקים בתחום מדגישים גם כאן את המשפט "יפה שעה אחת קודם" (או במילים אחרות – "יפה הוצאה אחת קודם"). ובכן, בואו נבחן את ההוצאות הבולטות של משק הבית וכיצד ניתן להפחיתן.
הוצאות תקשורת
בשנים האחרונות, ההוצאה בתחום התקשורת צמחה באופן משמעותי בשל חדירתם של אמצעים טכנולוגיים חדשים למערכה (כגון טלפונים סלולאריים, מחשבים ניידים, טאבלטים ושות'). חישוב כלל הוצאות התקשורת בקרב משפחה בישראל עם הורים ושלושה ילדים מגיע לכדי כ-960 ₪ בחודש (על פי מחקר שפורסם לאחרונה באתר Ynet). מדובר בסכום הכולל את הוצאותיה של המשפחה על טלפונים ניידים, קו טלפון קווי וספקי אינטרנט. זהו אחד הפרמטרים החשובים ביותר שעליכם להכיר בעת שינוי התנהלות המשפחה מבחינה תקציבית.
שימו לב, בניגוד לתפיסה הרווחת, העלות הגבוהה של שירותי התקשורת איננה רק בשל אי מעבר לחברת תקשורת זולה או הישארות במסלול תקשורת יקר. לא אחת, התקשורת הביתית חורגת מהתקציב בגין מספר רב של שירותים "זולים לכאורה" כגון חידונים, משחקים, מספרים כפולים, הגרלות, שלוחות נוספות ברכב, הצבעות, שירותי גיבוי ועוד.
מומלץ לבחון היטב את חשבונית הסלולר והאינטרנט מתוך מטרה להסיר מצד אחד חלק מהשירותים, ומצד שני לנהל משא ומתן על עלותם של השירותים להם אתם זקוקים באמת. מומחים העוסקים בכלכלת משפחה מעידים כי ניתן להפחית את עלויות התקשורת ברמה משמעותית ועד כדי כ-600 ₪ בחודש (!). בחישוב שנתי – כ-7,200 ₪ בשנה.
הוצאות על רכבים
הוצאות תחבורה נחשבות אף הן להוצאות גבוהות במיוחד עבור משק הבית. מדובר כמובן בהוצאה אשר שיעורה משתנה באופן דרמטי בין משפחה למשפחה כתלות בפרמטרים שונים כגון מספר רכבים, סוג הרכבים, השימוש בהם וכדומה. לדוגמה, החזר הוצאות דלק מהעבודה, רכב הסובל מתקלות רבות, תאונות דרכים וכו'. עם זאת, גם בנושא הרכבים המשפחתיים, ניתן בהחלט להגיע לחיסכון משמעותי.
על פי רוב, חיסכון בסעיף הרכב בא לידי ביטוי בצמצום פוליסות ביטוח (למשל – רק רכב אחד מבוטח גם עבור הילדים ורכב שני מבוטח מגיל 50 ומעלה), עריכה מדוקדקת של סקר שוק לגבי עלויות תיקון תקלות, החלפת רכבים בעסקאות משתלמות ובמועד הנכון, ניהול השימוש ברכב (חיבור הסעות והימנעות מנסיעות מיותרות), עידוד ילדים בוגרים לשימוש בתחבורה ציבורית, שיתוף פעולה עם הורי חברים של הילדים להסעות משותפות, רכישת רכבים עם צריכת דלק אופטימאלית (צריכת הדלק היא המרכיב הגבוה ביותר באחזקת רכב משפחתי) ועוד. חיסכון בהוצאות הרכב יכול להגיע עד לכדי כ-1,200 ₪ לשנה ויותר (על פי המחקר שהוזכר לעיל ופורסם באתר Ynet). תוכלו לעיין גם במדריך ניהול תקציב משפחתי בהוצאות רכב.
הוצאות מזון
נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמשפחה ישראלית עם הורים ושלושה ילדים מוציאה בחודש כ-2,454 ₪ על מזון. הוצאה אשר כוללת בתוכה הן רכישת מזון ברשתות שיווק והן משלוחים ויציאה למסעדות. אם נכנסים לעובי הקורה, ניתן אפילו לראות כי שיעור ההוצאה הממוצע על מזון עומד על בין 13% ל-24%. היות ומדובר על נתח משמעותי ביותר מההוצאה המשפחתית, גם כאן חשיבה מוקדמת יכולה לחסוך מאות שקלים.
למשל, ניתן לערוך רשימה של מוצרים אשר נזרקים לפח מחמת פג תוקף, להקפיד על בישול ביתי מסודר (טוב גם לדיאטה של הילדים ולא רק לארנק), להימנע מהוצאות מיותרות על אוכל בחוץ, לרכוש מוצרי מזון עמידים ועוד. משפחות אשר תרצנה לקחת את הנושא צעד אחד קדימה תוכלנה לערוך סקר שוק בין רשתות השיווק השונות על בסיס סל המזון המשפחתי הקבוע. בנוסף, מומלץ כמובן להקפיד לרכוש מוצרי מזון על פי מבצעים ולנהל גם בסופר רכישה חכמה.
בריאות וביטוחים
משפחות רבות בישראל דואגות לבטח את עצמן לא רק בביטוח הרגיל של קופת חולים אלא באמצעות רכישה של ביטוחים משלימים. ביטוחים אלה, אשר עלותם יקרה, יכולים בהחלט לעמוד לרשות בני המשפחה בקרות צרה. עם זאת, במקרים רבים, ניתוח מעמיק של הפוליסות הביטוחיות יצביע על כך שחלקן חופפות ושאת חלקן ניתן להוזיל על ידי בחירת מסלולים אחרים ו/או ניהול משא ומתן מול המבטחים.
שימו לב, מנתוני סקרים שהתפרסמו לאחרונה ב"דה מארקר", ומבוססים על בדיקות שנערכו על ידי מכון ברוקדייל והלמ"ס, כ-33% מהאזרחים בישראל הם בעלי שני ביטוחי בריאות לפחות. זאת, למרות שבמרבית המקרים השיפוי בקרות אירוע ביטוחי לא ישולם במקביל על ידי כמה פוליסות (משום שהוא נקבע לפי הנזק שנגרם וכנגד אסמכתאות).
לסיכום – זה לא נגמר כאן
הוצאות המשק המשפחתי כוללות הרבה יותר מלבד תקשורת, תחבורה, מזון ובריאות. הדוגמאות אשר הוצגו לעיל תשמשנה אותנו כאן בבחינת מעט המחזיק את המרובה. חשוב לזכור כי ניהול נכון של תקציב משפחתי מוביל באופן מיידי לחיסכון בהוצאות השוטפות. כאשר שקל מתחבר לשקל, מדובר בחיסכון של אלפי שקלים בשנה. יודגש כי בדרך כלל השינויים הללו אינם שינויים דרמטיים ואפילו לא כאלה אשר משפיעים על אורח החיים ברמה מורגשת. ובכן, למה אתם מחכים?