ארבעה כללים לשיפור החיסכון הפנסיוני שלכם

האם אתם יודעים מה קורה בפנסיה שלכם? איך תשפרו את החיסכון הפנסיוני עם כמה כללי אצבע? היכנסו לאחד המאמרים החשובים שתקראו בזמן האחרון
ארבעה כללים לשיפור החיסכון הפנסיוני שלכם

לקביעת פגישת ייעוץ

חיסכון פנסיוני איכותי ויציב הוא הערובה הטובה ביותר לרשת ביטחון כלכלית בגמלאות. גיל הפרישה בישראל עומד על 67 לגברים ו-64 לנשים, ועם תוחלת חיים מהגבוהות בעולם, מדובר על כ-20 שנים לפחות של חיים בפנסיה. החיסכון הפנסיוני שלכם, ככל שהתמדתם להפקיד אליו כספים שוטפים מהכנסתכם לאורך השנים, מסתכם בסופו של דבר במיליוני שקלים.
על כן, מפתיע לגלות שמרבית הישראלים אינם משקיעים די זמן ומחשבה בפרמטרים המרכיבים את החיסכון הפנסיוני שלהם. למשל, מתי לאחרונה התעניינתם בגוף שמנהל את הפנסיה שלכם? האם אתם יודעים היכן כספכם מנוהל? מהי התשואה שאתם נהנים ממנה ומהו שיעור דמי הניהול שנגבה ממכם?
לפני שאתם רצים לחפש מידע באין ספור מקורות שונים, ריכזנו לפניכם כמה כללי אצבע שיעזרו להתקדם לחסכון פנסיוני "כמו שצריך". לקרוא, לגזור, לשמור ולחסוך.

התשואה שלכם

הכספים שאתם מפקידים בחיסכון הפנסיוני אינם נשמרים בכספות סגורות אלא מושקעים על ידי מנהלי השקעות בעבור דמי ניהול. השקעות אלה מניבות תשואה המגדילה את הקרן. אך כיצד תדעו, ללא ידע מקצועי בשוק ההון, האם מנהל ההשקעות שלכם ממלא את תפקידו בהתאם לציפיות?
אחת השיטות לעשות זאת היא על ידי עריכת בדיקה קצרה. בדקו את מדדי המניות ואגרות החוב המובילים (למשל, מדד אג"ח כללי ומדד תל אביב 35), ולאחר מכן השוו את הנתונים עם תמהיל האג"ח והמניות בקרן הפנסיה שלכם. הפחיתו כמובן את שיעור דמי הניהול שאתם משלמים ובדקו את התוצאה.
אם תשואת המדדים הכלליים גבוהה מתשואת הפנסיה, ייתכן וכדאי לבחון את החלפתו של מנהל ההשקעות. בימינו, כאשר בזכות רפורמות שונות אין כל בעיה לעבור בין גופי פנסיה, מעבר כאמור עשוי להיות שווה סכום לא מבוטל.
שימו לב, על מנת שהבדיקה תהיה אפקטיבית יש לבחון את התשואה לאורך זמן. למשל, במשך 4-6 שנים. כך תוכלו לקבל פרספקטיבה אמיתית אודות מקצועיותו של מנהל ההשקעות ביחס למדדים. כמו כן, לא אחת, מנהל ההשקעות בגוף הפנסיוני התחלף ובחינת המדדים במרחב של זמן מספקת תמונה אודות ניהול ההשקעות בגוף הספציפי על ידי וועדת ההשקעות.

דמי ניהול, כמה אתם משלמים?

חיסכון פנסיוני כרוך בתשלום דמי ניהול. לא מדובר בעניין של מה בכך ומחקרים מראים כי דמי הניהול שמשולמים במשך השנים מגיעים עד לכדי כ-33% מהתשואה של קרן הפנסיה. מומחים אף סבורים כי דמי ניהול גבוהים יכולים "לאכול" באיטיות ובעקביות את רוב הטבות המס.
דמי ניהול אינם זהים בין העמיתים בפנסיה. אולם בדו"ח הפנסיה אתם יכולים לראות מהם דמי הניהול הממוצעים בקרן, ולהשוות את מצבכם לממוצע הכללי. במידה שאתם נופלים בצד הלא נכון של המשוואה, יש לבחון אפשרות של ניהול משא ומתן להפחתת דמי ניהול. הרחיבו כאן על ניהול משא ומתן אודות דמי ניהול.

סיכונים וגיל, התאמות נדרשות

מסלולי השקעות בקרנות פנסיה משתנים מעת לעת שכן הם צריכים להתכתב עם היבטי סיכון שונים. לדוגמה, חוסכים צעירים שיכולים ליטול סיכונים עשויים לשאוף לתיק המורכב משיעור גבוה של השקעה במניות, וככל שגילו של החוסך עולה כך עולה שיעור ההשקעה באג"ח.
שימו לב כי המדינה קבעה במפורש אגרות חוב ייעודיות (ממשלתיות) אשר נמכרות אך ורק לקרנות הפנסיה ומציעות תשואה מובטחת. כמו כן, המדינה אף קבעה שחוסכים מגיל 50 ייהנו מתמהיל של 30% לפחות באג"ח ייעודיות ובקרב חוסכים בני 60 ומעלה מדובר על 60%. קראו כאן להרחבה בנושא זה על המודל הצ'יליאני.

הטבות מס

חיסכון פנסיוני מאפשר ליהנות מהטבות מס משמעותיות. עם זאת, בכל הנוגע להטבות מס, חשוב לבצע הפרדה ברורה בין שכירים לעצמאיים ובין קופות גמל לקרנות פנסיה. עצמאים, אשר עובדים בצמוד לרואה חשבון, מתייחסים להטבות המס בדרך כלל ברמה שנתית. שכירים, לעומתם, המנהלים את חשבונותיהם בעצמם, לא עורכים את החישובים הדרושים.
מהי הטבת המס המרכזית? ובכן, אגרות חוב מיועדות. על מנת למצות עד תום את הטבת המס הנ"ל יש להקפיד להפקיד לקרן הפנסיה את הסכומים המקסימליים בכל שנה. לא בכדי, עצמאים מבצעים הפקדות סוף שנה לקרנות פנסיה (המדינה מאפשרת הפקדה עד לגובה של פי שניים וחצי מהשכר הממוצע החודשי).
ומה לגבי קופות גמל? על פי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, ניתן להפקיד כספים לכל קופת גמל ובגיל 60 לקבל קצבה אשר פטורה ממס. הקצבה מוגבלת בתקרה של פי חמישה מהשכר הממוצע במשק. יתרה מזו, במידה שיש לכם גם קצבה חודשית מינימלית מקרן פנסיה או ביטוח מנהלים, ובמקביל הפקדתם כספים לקופת גמל, ניתן למשוך את יתרת הסכום כ"תשלום הוני" חד פעמי.
צעד זה יהיה כרוך רק בתשלום מס רווחי הון בשיעור של 10% הנגזר מהרווח הנומינלי. יתרון חשוב נוסף של תיקון 190 הוא האפשרות להעביר את הכסף שהופקד בהעברה בין-דורית. דהיינו, אדם שנפטר לפני גיל 75 יכול לקבוע שכספו בקופת הגמל יעבור לא רק לילדיו אלא גם לנכדיו.

הבלוג הכלכלי

לפניכם סדרת מאמרים בתחומים שונים 

השאירו פרטים וכבר חוזרת אליכם

דילוג לתוכן