מהי התאמת תיק השקעות ללקוח ומה משמעותה?
כל יועץ השקעות יודע כי השקעה פיננסית איננה מטריה קבועה המתאימה לכל אחד ואחת. למעשה, ניהול תיק השקעות מורכב משורה ארוכה של פרמטרים אשר יש לבחון אותם כשלם הגדול מסך חלקיו. חלקם נוגעים לנכסיו של המשקיע – פיננסיים ולא פיננסיים, חלקם קשורים באופיו ובמצבו המשפחתי, וחלקם תלויים ברפורמות ובתמורות החלות בשוק ההון. משקיע אשר מצפה לרווח ריאלי של כ-5% בשנה שונה באופן מהותי ממשקיע אחר אשר שואף לגרוף רווח של כ-20% בשנה. בעוד הראשון מעוניין במינימום סיכון, השני מחפש אותו ואת הרווח בצדו.
התאמת תיק השקעות ללקוח היא אפוא השלב הבסיסי והראשוני ביותר בניהול תיקי השקעות. מדובר באפיון של הלקוח אשר מבקש להתחקות אחר מכלול ההיבטים לכדי תפירת חליפה פיננסית מתאימה. ממש כפי שתוכנית אדריכלית נכונה היא המפתח לבניית בית, כך גם התאמת תיק השקעות היא המפתח לניהול אפקטיבי של ההון.
במסגרת התאמת תיק השקעות ללקוח, נבחנים מכלול נכסי הלקוח ומאובחנים הסיכונים השונים אשר טמונים במסלולי ההשקעות שעל הפרק. זאת, בין אם הלקוח כבר מנהל תיק השקעות קיים, ובין אם הוא שוקל "לקפוץ למים" ומתלבט היכן וכיצד לעשות זאת. כמו כן, תהליך ההתאמה נוגע גם לטווח ההשקעה הרלבנטי ותזרים המזומנים העתידי. היות והשקעות טומנות בחובם גם היבטים פסיכולוגיים הקשורים בלקוח (למשל – אוהב סיכונים או סולד מהם), התאמת תיק השקעות היא מלאכה פרסונאלית. אלמנטים נוספים אשר משפיעים על תוכנית ההשקעה העתידית הם ייעוד הכספים והמצב המשפחתי.
תיק השקעות יכול להיות קשור למגוון נכסי הון, החל מקרנות פנסיה וקופות גמל, דרך קרנות השתלמות, וכלה בהשקעות בניירות ערך ובנדל"ן בארץ ובחו"ל. התאמת תיק השקעות בוחנת את האפיקים האטרקטיביים ביותר עבור הלקוח בהתאם לאופיו, מטרותיו וייעוד הונו. אם נחזור חזרה לנתונים אשר הוצגו בתחילת הכתבה, ונבין כי משקיעים רבים כלל אינם שולטים במושגים הבסיסיים ביותר, החשיבות אשר מקופלת בהתאמה מקצועית של תיק השקעות ללקוח נאמרת ביתר שאת.
זוהי מלאכה אשר דורשת מיומנות גבוהה והיכרות עם מלוא הפרמטרים אשר מרכיבים ומניעים את שוק ההון. כמו כן, התהליך מתכתב עם ניסיון העבר אך מקפיד תמיד לצפות פני עתיד. לא אחת, התאמת תיק השקעות ללקוח מבוססת על מודלים מתמטיים אשר מבקשים לשים דגש על כל האלמנטים הרלבנטיים נשוא התיק. ייעוץ השקעות פרטי הוא בעל יתרונות רבים בהיבט זה.
בדיקת עלויות – חלק חשוב והכרחי בתהליך
האם ידעתם שלמעלה מ-60% מהישראלים כלל אינם יודעים מהו גובה דמי המשמרת אשר הם משלמים מדי רבעון לבנק עבור תיק ההשקעות שלהם? האם הנחתם שאחד מכל שני משקיעים בישראל איננו מסוגל לנקוב בגובה עמלות הקנייה והמכירה אשר נגבות ממנו עבור פעולות בניירות ערך? ובכן, נתונים אלה התפרסמו לאחרונה במגזין הכלכלי "גלובס" (פברואר, 2014) במסגרת כתבה אשר ביקשה לבדוק מה אנחנו באמת יודעים על ההשקעות שלנו.
חוסר ידע מצד משקיע, אשר מתחבר עם אי קבלת סיוע חיצוני מטעם גורם מומחה, עלולים לעלות ביוקר ולהגיע במקרים מסוימים עד לכדי הפסד של עשרות ומאות אלפי שקלים בשנה. חשוב לעשות מו"מ הוגן מול הבנק טרם ביצוע הפעולות בניירות ערך.
מה קורה לאחר ההתאמה?
לאחר התאמת תיק ללקוח, ניתן לבחור במקצועיות את מסלולי ההשקעה הטובים והאפקטיביים ביותר. אלה אשר מצד אחד מתייחסים לנתוני הפתיחה, ומצד שני מבקשים להגשים את מטרותיו של הלקוח (ככל הניתן, כמובן). בחירת אפיק השקעה היא נגזרת של תהליך ההתאמה והיא כוללת את כל אופציות ההשקעה אשר עומדות על הפרק – אג"ח ממשלתי, אג"ח בדירוג השקעה, פיקדונות, מניות בארץ ובחו"ל ועוד. כמו כן, חשוב לציין כי תהליך ההתאמה של תיק ההשקעות איננו רק הבסיס אלא הוא מלווה את הלקוח גם בהמשך.