השקעה שלא בשוק ההון או בנדל"ן – האם זה אפשרי?

האם קיימים אפיקי השקעה אפקטיביים ואטרקטיביים בישראל מחוץ לגבולות הגזרה המוכרים של נדל"ן להשקעה או שוק ההון? נעים להכיר – קרנות גידור וקרנות ריט
השקעה שלא בשוק ההון או בנדל"ן – האם זה אפשרי?

לקביעת פגישת ייעוץ

מרבית המשקיעים בישראל מכירים את שני האפיקים המרכזיים והידועים של דירה להשקעה או שוק ההון (מניות ואגרות חוב). עם זאת, ישנן כמובן גם אופציות נוספות להשקעה אשר יכולות להיות רלבנטיות ואטרקטיביות בנסיבות מסוימות. במה מדובר? ובכן, נפרט כאן בקצרה אודות שתיים מההשקעות האלטרנטיביות הזמינות עבור המשקיע הישראלי – קרנות גידור וקרנות ריט.

קרנות גידור, תעשייה שהולכת וצומחת

השקעה אופציונאלית ראשונה שאיננה באפיק מסורתי היא השקעה בקרן גידור. מדובר בקרן שהינה שותפות בין שותפים מוסדיים ופרטיים לבין השותף הכללי אשר מופקד על ניהול השקעה בתמורה לגביית דמי הצלחה (כ-10%-20%) ודמי ניהול (כ-1%-2%).
קרן גידור היא למעשה קרן השקעה אשר האסטרטגיה שלה מכוונת לרווחים בכל מצב שוק. שלא כמו קרנות נאמנות רגילות, אשר משקיעות לרוב באפיקים סטנדרטיים כמו מניות או אגרות חוב, קרן גידור עשויה לפעול למקסום רווחיה גם על ידי השקעה בשוק תנודתי. זאת, תוך שהיא עושה שימוש בכלים שונים כגון מינוף פיננסי או מכירה בחסר.
תעשיית קרנות הגידור נולדה לפני כ-70 שנה ומאז היא רק הולכת וצוברת תאוצה. לפי נתונים שפורסמו לאחרונה במגזין הכלכלי פורבס, פועלות בשוק העולמי כ-9,000 קרנות גידור המנהלות כ-3 טריליון דולרים. כמו כן, בעוד שהתנודתיות בשוק המניות העולמי הינה כ-16.6%, התנודתיות של קרנות הגידור קרובה יותר לתנודתיות שוק האג"ח ועומדת על כ-6.3% (בשוק אגרות החוב אנחנו מדברים על כ-5.7% תנודתיות).
מבחינת תשואה, שוק קרנות הגידור הציג בעשור האחרון תשואות שנתיות ממוצעות של כ-5.1%. פחות משוק המניות (שמתגאה בתשואה של כ-7.3%) ויותר משוק האג"ח (שבו התשואה השנתית הממוצעת עמדה בעשור האחרון על כ-4.1% בלבד).
שלא כמו בהשקעות מסורתיות במניות ו/או אג"ח בשוק ההון, מנהל קרן הגידור משתמש במגוון "אסטרטגיות השקעה חכמות". לדוגמה, ניצול "עיוותים ארעיים" בשוק על ידי קנייה ומכירת ניירות ערך בחסר. בפעולות מסוג זה, מנהל ההשקעה עשוי להניב למשקיע תשואה חיובית גם תחת תפאורה של שוק בירידה.

קרנות ריט – השקעה בנדל"ן מכיוון אחר

דוגמה נוספת שאיננה מעולם שוק ההון הינה השקעה בקרנות ריט (REIT – Real Estate investment Trust). מדובר בקרנות אשר רוכשות נכסי מקרקעין עסקיים (נכסים מסחריים, משרדים, בתי מלון, מבני תעשייה, מתחמים לוגיסטיים, בתי חולים, מבני מגורים ועוד), ומניבות תשואה מדמי השכירות.
קרנות ריט מחויבות לפי חוק לחלק למשקיעים לפחות 90% מרווחיהן (משכירות או מכירת נכסים) כדיבידנד, ובתמורה נהנות מפטור מתשלום מס חברות. קרי, מרבית הרווח המופק מפעילות הקרן מגיע למשקיעים בערוץ ישיר. המס אשר מוטל על תשלום הדיבידנדים מקרנות הריט משתנה לפי מרכיב התשלום. בכל הנוגע למשקיע יחיד, המס על מרכיב הפחת עומד על 25% ואילו המס על מרכיב הרווח מחושב לפי מדרגות מס (שיעור המס השולי).
בזכות הסביבה של הריבית הנמוכה במשק, קרנות ריט מסוגלות להרחיב את פעילותן לפרויקטים רבים תוך שהן מקבלות מימון אטרקטיבי. כלומר, הגדלתו של הדיבידנד המחולק למשקיעים. מומחים העוסקים בתחום מדגישים כי השקעה בקרנות ריט רלבנטית במיוחד לתקופות שבהן שוק המניות יקר ותשואות האג"ח נמוכות. ואכן, משקיע שייבחר להתמקד בסל קרנות ריט עשוי בהחלט ליהנות מגיוון בתיק השקעותיו. נכון לינואר 2018 פועלות בישראל ארבע קרנות ריט המונפקות בבורסה – קרן ריט 1, קרן סלע קפיטל, קרן מניבים וקרן מגוריט.

האם השקעה מחוץ לבורסה תמיד משתלמת? מהם החסרונות?

כצפוי, אין דבש בלי עוקץ. גם השקעות אלטרנטיביות בקרנות גידור או קרנות ריט מקפלות בחובן חסרונות שחשוב להכיר. ראשית, מדובר בנתיבי השקעה שמעצם הגדרתם אינם מספקים כל ביטחון מקסימלי. בדיוק כפי שהשקעה בנתיבים קלאסיים (דירה או שוק ההון) עלולה להיפגע בתקופות מסוימות של ירידה, כך גם קרנות ריט וקרנות גידור אינן פועלות בחלל הריק.
יתרה מזו, בכל הנוגע למסלול האלטרנטיבי של השקעה בקרן גידור, יש לזכור כי קרנות גידור רבות משקיעות בין היתר בשוק ההון ועל כן חשופות מטבע הדברים לתנודות בשוק. באשר לקרנות ריט, התלות שלהן בשוק ההון היא נמוכה יותר, אך הן חשופות לסיכון במידה שהריבית תעלה (וכפועל יוצא מכך תצמחנה עלויות המימון המאפשרות את קיומה של הקרן). יודגש גם שהצלחתן של קרנות ריט וקרנות גידור תלויה במנהלי הקרן. על כן, בבחירה בנתיבי השקעה אלה, יש לבחון היטב ולעומק את הקרנות הנכונות.
לסיכום, קיימים אפיקי השקעה רבים, חשוב לבחון כיצד בונים את ההון האישי שלכם בצורה מאוזנת ונכונה הן מבחינת הסיכון הגלום בו והן מבחינת פיזור ותמהיל הנכסים. בסוף זה תמיד עניין של פרופורציה בתוך התמהיל והצרכים האישיים שלכם. תוכלו תמיד להיעזר ב ייעוץ השקעות פרטי כדי לקבל את ההחלטה הנכונה עבורכם.

הבלוג הכלכלי

לפניכם סדרת מאמרים בתחומים שונים 

השאירו פרטים וכבר חוזרת אליכם

דילוג לתוכן