פינטק – טכנולוגיה פיננסית – דברים שחשוב להכיר

האם גם אתם שמעתם על טרנד הפינטק שכובש את העולם הטכנולוגי? מה זה בעצם פינטק ומה סוד הקסם? הנה כמה דברים שכדאי להכיר על התופעה
פינטק - טכנולוגיה פיננסית - דברים שחשוב להכיר

לקביעת פגישת ייעוץ

המושג פינטק (טכנולוגיה פיננסית) מייצג פעילות הנוגעת לחדשנות טכנולוגית בתחום הפיננסי. חברות הפינטק ((Fintech שואפות לספק ולשכלל את השירותים הפיננסים על ידי אפליקציות, פתרונות פיננסיים אינטרנטיים ופיתוחים אנליטיים חדשניים. ענף זה הוא אחד מהתחומים המבטיחים והצומחים ביותר בכל הנוגע ליזמות. מדובר בשנים האחרונות ממש בטרנד עולמי שההשקעות בו בשנת 2016 עמדו על 15 מיליארד דולרים, זאת על פי המגזין האינטרנטי Business Insider. בכתבה הבאה נסקור את הענף ונרחיב אודותיו.

כולם עושים שימוש בפינטק

חברות הפינטק גרמו למהפכה של ממש בכל הנוגע לאופן בו אנשים מלווים ולווים כספים, רוכשים מטבעות זרים, משלמים עבור שירותים ומוצרים ומעבירים כסף מזומן. החדשנות שמציע הענף באה לידי ביטוי בכל שדות הפעילות של עולם הפיננסים והבנקאות. בבנקאות "היומיומית" נעשו פיתוחים מתקדמים בשלל אזורים ביניהם מודלי הצעות ערך, מודלי ניהול מידע, כלי ניהול תקציב מתקדמים אשר מתמקדים בצרכים של הלקוח, ממשקי לקוח חדשניים, מוצרי חיסכון חליפיים ועוד.
בתחום העברות הכספים והתשלומים פותחו פלטפורמות וכלים שמשפרים את הפשטות, הנגישות והנוחות ללקוח, ואפילו מסייעים בהפחתת העלויות של הפעולה עבורו. בענף זה פעילים תאגידי הענק Google ו-Apple וכמו כן Ripple, TransferWise ועוד. גם בענף האשראי ניכרת תנופה מרשימה של פיתוח, כאשר מודלי ההלוואותCrowdfunding ו-P2P ממשיכים להשתכלל בקצב מהיר. כל זאת לצד ההתפתחות המשמעותית שנרשמת בייצור של מודלי ניהול סיכונים מתקדמים לתחום ההלוואות ופיתוח יישומים טכנולוגיים עבור עסקים קטנים. כמו כן, לאחרונה הופך הפינטק לטרנד גם בשוק ההון בשל הטכנולוגיות שהוא מציע, הן מבחינת מגמת חוכמת ההמונים והן מבחינת המסחר הרובוטי שתופס תאוצה.

אתגר הרגולציה

ענף הפינטק פועל בשדה הכפוף לפיקוח ורגולציה ניכרים, יותר מכל תחום אחר העוסק בפיתוח של טכנולוגיה. על כן, כאשר חברה מסוימת משיקה מוצר פינטק, היא מחויבת להתמודד עם שלל אתגרים רגולטוריים ייחודים לתחום.
בעבר, חברות שעסקו בענף היו אך ורק חברות אשראי ובנקים ובהתאם לכך הרגולציה בשדה הפיננסי התמקדה בגופים בסדרי הגודל שלהם. עם זאת, הזמנים השתנו וכיום ישנן חברות סטארט-אפ רבות בתחום שהן בראשית דרכן העסקית. נראה כי הכללים והדרישות הרגולטוריים מגופים פיננסיים גדולים ומחברות סטארט-אפ אינם יכולים להיות זהים. יש הטוענים כי על נהלי ההסדרה והרגולטור להימנע מהתמקדות בחברות איתנות בעלות היקף פעילות רחב ולעשות שינויים בחקיקה כך שתתאים גם לחברות בשלבים ראשוניים יותר ובהיקפים מצומצמים יחסית.
ואכן, הכללים והחקיקה המסדירים את פעילותן של חברות פינטק ומפתחי פינטק משתנים באופן מתמיד. משום כך, רצוי מאוד שחברות הפינטק ייקחו בחשבון מראש שינויים רגולטוריים שעלולים להתרחש בעת פיתוח המוצר. יש להגיע לפתרון ולשקול את כלל האתגרים המשפטיים כבר בראשית הדרך, כחלק מאפיון המוצר, ולהימנע מהמתנה לשלב מתקדם יותר בפיתוח או חמור מכך – להשקת המוצר הפיננסי בשוק.

ישראל מובילה בתחום הפינטק

כמו בענפי טכנולוגיה נוספים, גם בתחום זה מעמדה של ישראל גבוה במיוחד והיא נחשבת למעצמה עולמית מבחינת פיתוח והשקה של פתרונות בעולם הפינטק. מעבר לחידושים הטכנולוגיים, חברות הפינטק צריכות להיערך ולקחת בחשבון את איומי הסייבר האופייניים לענף. תחום אבטחת הסייבר בישראל זוכה להערכה ולמוניטין ברחבי העולם. הנגישות לחידושים ולכלים טכנולוגיים בישראל, בשילוב עם הידע המקומי הרחב, משלימים ומעצימים את קהילת הפינטק המשגשגת.
הודות למומחיות ולשליטה הטכנולוגית שמאפיינת את ישראל, המדינה נחשבת לשדה רחב ומלא פוטנציאל לפיתוח חברות ומשאבי פינטק. רק בינואר 2017, על פי מגזין גלובס, גייסו חברות הסטארט-אפ הישראליות מעל ל-400 מיליון דולרים, כאשר חלק משמעותי מרווחים אלו שייכים לענף הפינטק. בימים בהם הביקוש הגלובאלי לפתרונות טכנולוגיים פיננסים הולך וגובר, סביר בהחלט להניח כי ישראל תמשיך להוות גורם דומיננטי בתחום.

הבלוג הכלכלי

לפניכם סדרת מאמרים בתחומים שונים 

השאירו פרטים וכבר חוזרת אליכם

דילוג לתוכן