היחלצות מהמינוס מתחילה ע"י תכנון פיננסי הכולל הפרדה בין הוצאות קבועות למשתנות, קביעת תקציב שבועי ובחירת אחראי על הניהול הפיננסי במשפחה. לפניכם כמה צעדים חשובים שיכולים לעזור לכם בפתרון הבעיה.
הפרדה בין הוצאות קבועות ומשתנות
לפני שמתחילים לתכנן את התקציב המשפחתי, יש צורך לראות קודם את תמונת ההוצאות וההכנסות, לשם כך רצוי להתחיל בפילוח של צד ההוצאות.
- הוצאות קבועות – אלה הן הוצאות שסכומן צפוי מראש ואינו משתנה. למשל: שכר דירה או משכנתא, ארנונה, ביטוח, תשלום לספק האינטרנט, טלפון, כבלים, תשלום לוועד בית, חוגים, קופת חולים, ועוד. הרכיבו רשימה מלאה של כל ההוצאות מסוג זה ותוכלו לדעת כמה כסף אתם מוצאים באופן קבוע מידי חודש.
- הוצאות משתנות – אומנם קניות הן לכאורה הוצאות קבועות, אבל האם אי פעם קרה שקניה שבועית בסופר הסתכמה תמיד באותו הסכום? ביגוד, חופשות, מסעדות, חשמל, דלק, טיפולים לרכב, צרכים של הילדים ועוד. במקרה זה אי אפשר לדעת מה יהיה סכום ההוצאות – אולם רצוי לבחון את ההוצאה הספציפית בשנה האחרונה ולקחת צפי ממוצע.
קביעת תקציב שבועי ולא חודשי
כדי לשלוט בהוצאות בצורה טובה יותר רצוי לבצע תכנון פיננסי המורכב מתקציב שבועי ולא חודשי. כאשר אתם קובעים תקציב שבועי ועושים בקרה מידי שבוע אם עמדתם בתקציב או לא, קל יותר לעשות התאמות במהלך החודש וכך לעמוד בתקציב. זה מאפשר לבני הבית לשלוט בצורה טובה יותר על ההוצאות. כמו כן, כדאי להשתמש באפליקציות חינמיות לניהול תקציב המשפחה, מחשבון ניהול תקציב משפחתי או בתוכנה ייעודית אשר תקל עליכם לכם לעשות זאת.
בוחרים "שר אוצר" לתא המשפחתי
רצוי שכל בני המשפחה יהיו מעורבים בתהליך תכנון תקציב משפחתי, אבל אדם אחד הוא המאשר את ההוצאות השונות, בד"כ אלה ההוצאות המשתנות. אין זה משנה אם זה אב המשפחה או האם, מה שחשוב הוא שהוא יוכל לנהל את התקציב באופן קבוע ולא יעבור בקלות על סדר היום לאחר חריגות מהתקציב. כמו כן רצוי שהוא לא רק ישגיח ויתכנן, אלא גם תמיד ידאג למצוא דרכים לצמצם את ההוצאות.