לוח השנה העברי מלא בחגים ומועדים לרוב. החל מחגים דתיים וכלה במועדים אזרחיים, כמעט מדי חודש אנחנו מציינים אירוע אחר. כמו כן, זה לא סוד שההוצאה המשפחתית גדלה באופן ניכר בתקופות החגים. הדברים באים לידי ביטוי בעיקר בחגי תשרי (ראש השנה, יום כיפור וסוכות), אך גם בחנוכה (בגלל חופשת הילדים) וכמובן שבפסח. הוסיפו לכך מועדים "פיננסיים" כמו ל"ג בעומר ויום העצמאות, והרי לפניכם לוח שנה עמוס בכל טוב.
היות והחגים טומנים בחובם לא רק קלוריות אלא רק גידול משמעותי בהוצאות, כלכלת משפחה נבונה חייבת לצאת מתוך הנחה שמי שלא מחשב בערב ראש השנה, עלול להתמודד עם אתגרים כלכליים לא פשוטים הרבה לאחר הגיפלטע פיש.
ההוצאה בתקופת החגים גדלה בכ-40%
לפני כשלוש שנים, במאי 2011, המגזין הכלכלי "גלובס" פרסם סקר אשר בחן לעומק את ההוצאות הישראליות בתקופת החגים. הנתונים בוודאי לא יפילו אתכם מהכיסא. אם ניקח לדוגמה את חודש תשרי, הסקר הראה כי ההוצאה המשפחתית הממוצעת בישראל צומחת בחודש זה בשיעור של כ-35%-40%. כמו כן, במידה ואתם מתכננים גם לארח בחג, הגידול ניכר עוד יותר (ומגיע עד לכדי פי עשרה מהרגיל). יודגש כי הגידול בהוצאות איננו בא לידי ביטוי רק במזון אלא גם בגזרת המתנות (וכן בהוצאות עבור בילויים, הנעלה וביגוד).
נשאלת השאלה, איך עוברים בשלום את החגים וכיצד דואגים לכך שהמועדים באמת יהיו מועדים לשמחה (ולא רק עבור רשתות המזון וחברות האשראי). התשובה, כמו תמיד, טמונה בשני שלבים – היכרות עם האתגר, ומתן פיתרון סביר. על מנת לסייע לכם, הנה מספר טיפים מצוינים לקראת החגים שכדאי להכיר.
תקופת החגים היא עוד תקופה בשנה
כאשר אתם מתכננים קניות לחגים, זכרו כי תקופת החגים (ובעיקר תקופות "חגיגיות" כמו חגי תשרי ופסח) היא בסופו של היום עוד פרק זמן במסגרת המאזן השנתי. כלכלת משפחה, בדומה לכל תחום כלכלי, נבחנת בהיבטים רחבים יותר מחודש או חודשיים. הראייה הכלכלית חייבת להיות תוך כדי הסתכלות שנתית (לכל הפחות).
משפחות רבות דואגות לאורך כל השנה לחסוך קצת כסף בצד לקראת החגים. את החיסכון ניתן להשקיע באירוח בחג או אפילו בנסיעה לחו"ל (טרנד פופולארי בקרב אזרחי ישראל). חשוב לזכור שההכנסות אינן גדלות בתקופת החגים וכל הוצאה חורגת תבוא לידי ביטוי מיד בחודשים שלאחר מכן. בקיצור, למרות שההוצאות תגדלנה בחג, אסור לתת להן לצמוח יתר על המידה. כל משפחה חייבת להכיר את יכולותיה הפיננסיות ולא להיסחף עם הוצאות שסופן מי יישורנו.
להפריד בין הרגש והכסף
אחד הקונפליקטים הידועים הוא המתח שנמצא תמיד בין הרגש והכסף. לצערנו, בדרך כלל ידו של הרגש על העליונה. כלל זהב מבחינת כלכלת משפחה בחגים הוא להפריד ככל הניתן בין הרגש לבין הכסף. זכרו זאת כאשר אתם רוכשים מזון רב ("כדי שיהיה שפע") או בעת שאתם קונים מתנות ("לפנק, לפנק, לפנק"). הכיף בחגים טמון בעיקר במפגש המשפחתי וכל השאר זה אקסטרה.
השתמשו בתווי החג לקניות
מקומות עבודה רבים מעניקים לעובדים תלושים לחג אשר מאפשרים להם לרכוש לעצמם מתנות במגוון חנויות. מרבית התלושים תקפים גם ברשתות המזון והשיווק. ניצול נכון של תלושי החג לטובת התארגנות לחגים יכול להיות אפקטיבי ולמנוע הוצאות גבוהות מהתזרים הפיננסי של המשפחה. אולם, שימו לב, במשך שנים רשתות השיווק הציבו קשיים רבים בפני משפחות אשר ביקשו לנצל את תלושי השי המפורסמים לטובת קניות בחגים.
כעת, בזכות רפורמה חדשה שנכנסה לתוקף ב-1 ליולי 2014 (תיקון 36 לחוק הגנת הצרכן), התלושים הפכו לאטרקטיביים במיוחד. עם זאת, עדיין לא ניתן לנצלם במבצעים והרפורמה לא חלה על תלושים אשר הונפקו לפני ה-1 ליולי 2014. לכן, זכרו שגם כאשר אתם משתמשים בתלושים עליכם לבדוק היטב האם זה משתלם (באמת).
רכשו בחנויות המוזלות
מרבית רשתות השיווק מפעילות סניפים תחת שמות נפרדים אשר בכולן תמצאו סל מזון בעלויות שונות. לא תאמינו אילו פערים ישנם למשל בין "שופרסל שלי" (היקר) לבין "שופרסל דיל" (הזול) או בין "מגה בעיר" (היקר) לבין "You" (הזול). בקיצור, השתדלו תמיד לרכוש את המוצרים ברשתות הזולות בכדי למקסם את התקציב המשפחתי. פעמים רבות, הנסיעה משתלמת.
אל תתפתו לארח את כל החגים
משפחות לא מעטות לוקחות על עצמן את המשימה לארח מספר חגים בביתן. כזכור, אירוח משפחה בחג יכול להגדיל את ההוצאה המשפחתית עד כדי פי עשרה (!). אי לכך, מומלץ לחלק את האירוח בין כל ענפי המשפחה ואפשר אפילו לשתף את האורחים בהכנת חלק מהארוחה. חלוקה זו איננה טובה רק לתקציב המשפחתי אלא היא יכולה להפוך לאטרקציה מדליקה (וגם מבטיחה שכולם יאכלו את מה שהם אוהבים).
חפשו את המבצעים, אבל את אלה המשתלמים באמת
בתקופת החגים, רשתות השיווק נלחמות ממש על כל לקוח ולקוח. ואכן, אין זה פלא שאנו נתקלים באין ספור מבצעים והנחות. עם זאת, עליכם לזכור שרכישה נכונה איננה באה לידי ביטוי רק באיתור מבצעים. לעיתים, דווקא המוצרים שלא במבצע, או המבצעים אשר אינם בולטים באופן ניכר, הם המשתלמים ביותר. לכן, גם כאשר אתם מחפשים מבצעים, נסו למצוא את המבצעים הטובים בשבילכם.
לדוגמה, אל תפתו לרכוש מוצרים בחבילות חיסכון ענקיות כאשר ברור לכם שלא תעשו שימוש בכל המוצר ואל תיקנו מוצרים ב"אחד פלוס אחד" אם אתם לא בטוחים שתהיו זקוקים לכמות כה גדולה. דוגמה נפוצה לכך היא רכישת צנצנות דבש ענקיות בראש השנה אשר בסופו של היום נשארות חודשים ארוכים במגירה ומושלכות אחר כבוד לפח בניקיון פסח. ובכן, הדבש כמשל.
נהלו תקציב מסודר
אם החוק הכי המפורסם בענף בנדל"ן הוא "מיקום, מיקום, מיקום", הכלל המקביל אליו בכלכלת משפחה הוא "תכנון, תכנון, תכנון". הדברים נאמרים ביתר שאת כאשר אתם עומדים לפני "חודש פיננסי" הכולל הוצאות רבות לחגים. ניהול נכון של תקציב מדויק, אשר מתייחס לא רק לנושאים כמו מזון ומתנות, אלא גם לביגוד לחג ובילויים, יכול בהחלט להביא לחיסכון משמעותי בסך הכל. למעשה, די אם תצליחו לשמור על מסגרת תקציבית בכל אחד מהתחומים הרלבנטיים בכדי ליהנות מחיסכון של מאות ואף אלפי שקלים עם קינוח העוגה האחרונה של החג.
זכרו – מהות החג היא להיות ביחד
החגים הם הזדמנות נהדרת לארח את בני המשפחה ולפרגן במתנות מפנקות. עם זאת, משפחה אשר תחרוג במהלך החגים מהתקציב הרגיל שלה עלולה "לשלם על כך ביוקר". כעת, חשוב לזכור ולהדגיש את העניין המרכזי שעומד מאחורי החגים – להיות ביחד.
אם תביטו לאחור, ותנסו להיזכר בכל החגים שחגגתם, תיווכחו לדעת שלא את האוכל או המתנות אתם זוכרים כי אם את המפגש המשפחתי המרגש. לפעמים זו נוכחות מלאה של כל הילדים עם הנכדים, לפעמים זה קרוב משפחה שמגיע מחו"ל לביקור, ולפעמים זה "סתם" חג רגיל שבו המשפחה נהנתה מהאירוע המשמח. בקיצור, חג שמח הוא חג שלא עובר עליכם תחת חרדה כלכלית. הימנעו מהתחושה של "אחרי החגים יהיה בסדר" ודאגו לכך מבעוד מועד (תרתי משמע).
בקיצור, שיהיה חג שמח.