ניהול תזרים מזומנים בעסק

מהו ניהול תזרים מזומנים בעסק? איך תדעו שאתם עושים את זה נכון? למה עסקים שלא מקפידים על הכללים המרכזיים לגבי ניהול תזרים מזומנים מתקשים לצמוח?
ניהול--תזרים--מזומנים-בעסק

לקביעת פגישת ייעוץ

כל עסק מתמודד ברמה כזו או אחרת עם ניהול תזרים מזומנים. כלומר, ניהול נכון של הפער שבין הכסף שמשולם לספקי העסק (כולל עובדים) לבין הכסף המתקבל מלקוחות בגין שירותים ומוצרים. כל עסקה, ותהיה זו העסקה הרווחית ביותר, לא תוכל לבוא לידי ביצוע אם החברה לא יכולה לשלם לעובדים ולספקים לטובת השלמתה. במיוחד כאשר במרבית העסקים והעיסוקים בישראל התשלום מסופק רק לאחר קבלת תמורה ולעתים במתכונת של שוטף או תשלומים.
עסקים אשר אינם מנהלים נכון את תזרים המזומנים עלולים להפסיד לקוחות ולהיפגע מבחינה פיננסית גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך. למשל, הזמנה מלקוח הדורשת הוצאת סכום מסוים שאין לעסק באופן מיידי יכולה לגרום ל"נפילת עסקה", למרות יכולת ביצוע ורק בשל ניהול תזרים מזומנים לקוי. ריכזנו כאן מספר כללים שחשוב להקפיד עליהם:

ניהול תזרים מזומנים בראש סדר העדיפויות

זכרו היטב – עסק שלא מסוגל לממן במזומן את ההתחייבויות השוטפות שלו לא יכול לקחת הזמנות משתלמות וכתוצאה מכך מתקשה לצמוח. המפתח לקבלת החלטות נכונות ורווחיות בעסק טמון אפוא בתכנון מראש של תזרים מזומנים. ניהול תזרים מזומנים חייב להיות תמיד (אבל תמיד) בראש סדר העדיפויות של העסק.

גבייה, גבייה, גבייה

הכנסות וכסף מזומן אינם מגיעים לחשבון הבנק העסקי באורח פלאי ואוטומטי. גבייה היא חלק מהותי מניהול תזרים מזומנים ובעל עסק חייב להיות כל הזמן עם היד על הדופק. לעקוב אחר הכנסות מלקוחות, לבצע בקרה על כספים שהופקדו בחשבון, לאסוף תשלומים ועוד. ככל שהגבייה תהיה אפקטיבית ויעילה יותר, כך העסק יצטרך להסתמך פחות ופחות על הלוואות בנקאיות או התחייבויות ארוכות טווח לתשלום לספקים. קראו כאן עוד על אתגר הגבייה.

הכירו את יתרת המזומנים של העסק

החלטות אשר מתקבלות על בסיס מידע שגוי לגבי יתרת המזומנים בעסק עלולות לגרום לנזק רב. בכל קבלת החלטה עסקית אשר נוגעת להוצאות (קצרות וארוכות טווח כאחד), יש לוודא שתמונת המזומנים הנכונה והאמיתית עומדת לנגד עיניכם. נתוני תזרים חלקיים או לא מדויקים יכולים לייצר תגובת שרשרת בעייתית ונטילת התחייבויות שהעסק לא מסוגל לעמוד בהן.

מזומנים זמינים כל הזמן

כשם שרכב לא יכול לנסוע ולו מ"מ ללא דלק, כך עסק חייב שיהיה לו "גב כלכלי". כלומר, מזומנים זמינים להשקעה ותשלום בכל רגע נתון. מדובר על מרווח נשימה פיננסי המחושב מעבר להוצאות השוטפות תוך מוכנות לתשלומים "בלתי צפויים" (כמו לדוגמה – תשלום פיצויי פיטורים לעובד, תשלום הפרשי שומה למס הכנסה וכדומה).
אחד הכללים הידועים במנהל עסקים הוא "Cash is King". כישלונות עסקיים רבים מתחילים בדיוק מהנקודה הזו של העדר מזומנים בעסק לזמנים רלבנטיים. תזרים מזומנים נכון הוא מה שיכול לשמור על העסק בחיים ועל כן יש לנהל אותו בקפידה הראויה. עסק המתנהל בחוכמה שומר כל הזמן על מספיק מזומנים נזילים לרזרבות, פתרון בעיות וניצול הזדמנויות. עסקים ש"נתקעים" עם 100,000 או 50,000 שקלים פחות ממה שדרוש להם ברגע נתון יכולים אמנם להתגבר על המשבר אבל הדבר יהיה כרוך במחיר דוגמת ריבית בהלוואה בנקאית, איחור בתשלום לספקים, פגיעה במוניטין ועוד.

להתכונן מראש כל הזמן

אחד היסודות החשובים בניהול תזרים מזומנים הוא להקדים "תרופה למכה". כלומר, לא לתכנן את תזרים המזומנים חודש או חודשיים קדימה אלא להטמיע בעסק חשיבה ארוכת טווח. ניהול תזרים מזומנים עסקי צריך להיות לפחות לחצי שנה מראש והמהדרין אף מאריכים תקופה זו. בעל עסק חייב תמיד לדעת מהו תזרים המזומנים אשר צפוי לו בתקופה של שישה חודשים קדימה והאם צפויים קשיים שיש להתכונן להם מראש. במילים אחרות, עליכם להקפיד לוודא שאתם מנהלים את העסק ולא שהעסק הוא זה שמנהל אתכם.
בחישוב ניהול תזרים מזומנים לעתיד יש מצד אחד לעמוד על פירוט כלל התקבולים והתשלומים, על פי המועדים הספציפיים שבהם הם אמורים להיות משולמים, ומצד שני לשקלל את ההוצאות והתשלומים לספקים ועובדים. כאשר יש לעסק תחזית מסודרת של תזרים מזומנים מדובר על עדות לחוסן כלכלי וביטחון המקרינים לא רק כלפי העסק פנימה אלא כלפי גורמים אחרים החוצה כמו לקוחות, בנקים, ספקים וכו'. למעשה, מומחים העוסקים בייעוץ עסקי מעריכים כי אין הרבה אינדיקטורים אמינים יותר אודות מצבו של עסק מאשר תזרים מזומנים עתידי.

עדכון הנהלת חשבונות באופן תמידי

הנהלת חשבונות וניהול תזרים מזומנים הם שני אלמנטים שיש להקפיד עליהם באופן שוטף. ככל שמערכת הנהלת החשבונות תהיה יעילה ואפקטיבית, וככל שהפיקוח עליה יהיה מקצועי ואמין, כך היכולת של העסק לשלוט על תזרים המזומנים גדלה בהתאמה. יש עסקים שבהם עדכון הנהלת החשבונות צריך להיות על בסיס יומיומי וישנם עסקים שדי בעדכון דו-חודשי בכדי לנהל נכון את תזרים המזומנים. אפיינו את צרכי העסק שלכם ובצעו הנהלת חשבונות מסודרת בהתאם.

הבלוג הכלכלי

לפניכם סדרת מאמרים בתחומים שונים 

השאירו פרטים וכבר חוזרת אליכם

דילוג לתוכן