יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות בתי המלאכה, התייחס במאמר ב"גלובס" לקושי אשר טמון בפתיחת עסק בישראל. לדבריו, עסקים רבים "נופלים" בשל העדר מחלקות כלכליות ו/או אי ניהול נכון של חשבונאות העסק. נקודה מעניינת נוספת שעלתה מהסקר שפורסם ב"גלובס" היא טווח הנשימה של העסקים השונים. כשליש מהעסקים בישראל אינם פועלים יותר מ-5 שנים, כ-28% מהם קיימים 10-20 שנה, ורק כ-21% למעלה מכך. דו"ח מטעם משרד הכלכלה שפורסם בשנת 2013, מחזק את הדברים. על פי דו"ח זה, בסך הכל כ-2 מתוך 100 עסקים בישראל פועלים עשרות שנים.
המורכבים ביותר – מסעדנות ועריכת דין
כצפוי, הענף המסוכן ביותר הוא ענף המסעדנות. דו"ח משרד הכלכלה מציין כי כ-60% מהמסעדות בישראל פועלות פחות מחמש שנים (וכשליש מהן קיימות פחות משנה). למעשה, 4% בלבד מהמסעדות מצליחות לטעת יתד ולחגוג חצי יובל. ענף מורכב נוסף הוא תחום עריכת הדין. כאן, התחרות העצומה הופכת את ההישרדות למשימה לא פשוטה. כיום, פועלים בישראל כ-15,000 משרדי עורכי דין, והקטגוריה במקום השני – משפחתונים וגני ילדים – "מדשדשת" מאחורי המשפטנים עם כ-5,500 עסקים "בלבד".
הנתונים אודות מספר העסקים שנסגרים בישראל מדי שנה, מעידים עשרות מונים על הקושי הרב שרובץ לפתחם של עצמאיים במשק. ואכן, הצלחה במשק הישראלי, ומקל וחומר הצלחה לטווח ארוך, דורשת הרבה יותר ממוצר טוב ושירות מצוין. כמו כן, ובהתאם לדבריו של נשיא התאחדות בתי המלאכה, ניהול וחשבונאות נכונים יכולים להיות פרמטרים קריטיים בדרך אל הארץ המובטחת.
נשאלת השאלה, מהן אפוא הסיבות המרכזיות לסגירת עסקים בישראל? ובכן, הנה 11 חסמים עיקריים אשר עומדים בפני ההצלחה (זאת, על פי דוח רשמי של מכון המרכז והמידע של הכנסת, דו"ח שהוגש באוקטובר 2013 לוועדת הכלכלה במשכן):
- תחרות.
- עומס ביורוקרטי.
- אשראי ומימון.
- גיוס עובדים מקצועיים.
- שיווק ופרסום.
- ביקוש והיצע.
- יחס פרובלמטי בין הכנסות להוצאות קבועות.
- גבייה.
- ידע מקצועי וניהול.
- מצב משפחתי ומצב פיסי.
- מוטיבציה.
ייעוץ עסקי והצד הנכון של הסטטיסטיקה
בעל עסק בישראל אשר מבקש ליפול "בצד הנכון של הסטטיסטיקה", חייב להתייחס לאתגרים הללו ולמקסם את התנהלותו בנוגע לכל פרמטר ופרמטר. כל אחד מהאלמנטים אשר תוארו לעיל צריך ליהנות מהתמקדות ספציפית וניתוח מעמיק של העסק. מדובר במלאכה מורכבת ביותר אשר דורשת ניסיון ובעיקר זמן ומשאבים. ואכן, עסקים רבים מוצאים את הפתרון לכך בקבלת ייעוץ עסקי.
ייעוץ עסקי לעסקים מעניק לבעל העסק שורה ארוכה של יתרונות. ראשית, יועץ עסקי בוחן כל אחד מהחסמים שתוארו לעיל, אגב ניתוח העסק והתנהלותו. לאחר מכן, היועץ העסקי, ביחד עם בעל העסק, מתחקה אחר האיזון המושלם שבין הרצוי והמצוי.
לדוגמה, אם נתרכז רגע ב"גיוס עובדים מקצועיים", חשוב שבעל העסק ידע מתי בדיוק הזמן לגייס עובדים, מהם תנאי התשלום הטובים ביותר שהוא יכול להעניק להם (מבלי לפגוע ברווחי העסק), איך מכשירים את העובדים, אלו סמכויות יש להאציל להם (ואילו לא), כיצד לבנות נכון את היררכיית העבודה בעסק, איך לנהל נכון את מצבת העובדים באופן שוטף, מהי רמת הפיקוח הרצויה וכדומה. במסגרת ייעוץ עסקי לעסקים, בעל העסק נהנה מ"שותף" אשר בוחן את התנהלותו במשקפיים אובייקטיביות מקצועיות.
לסיכום:
אלפי עסקים בישראל, אשר נסגרים מדי שנה, היו יכולים בהחלט "לשנות את גורלם" בזכות התנהלות נכונה והתייחסות מדוקדקת לכל אחד מהחסמים הקריטיים שתוארו לעיל. אולם, הדרך אל העושר והאושר (או, כפי שכבר אמרנו – הדרך אל הצד הנכון של הסטטיסטיקה), מתחילה עם התייחסות פרטנית וממוקדת לכל אחד מהחסמים הללו.
בעל עסק אשר רוצה להגדיל את סיכויי הצלחתו צריך לבדוק היטב שהוא פועל באופן מיטבי מול כל אתגר ואתגר. זאת, הן ברמת המיקרו והן ברמת המאקרו. ההתמודדות הנ"ל חייבת להיות יותר מהתייחסות גרידא. עליה להיות מבוססת על ידע מקצועי ויכולות ניתוח של העסק מכאן, והענף מכאן. אי לכך, ייעוץ עסקי לעסקים הוא בהחלט פתרון אפקטיבי