להיות עצמאי – לא משימה פשוטה
להיות עצמאי בישראל איננה משימה פשוטה כלל וכלל. השוק הישראלי הוא שוק תנודתי, אשר מושפע רבות מגורמים ביטחוניים ופוליטיים, ודורש התמודדות עם תחרות עיקשת, בירוקרטיה סבוכה, לקוחות, גבייה ומסגרות אשראי. כמו כן, ככל שניהול העסק הוא קשה ומאתגר, כך ההחלטה על סגירתו היא קשה עוד יותר.
במקרה הטוב, תהליך הסגירה לא יהיה מלווה בחובות כבדים וניתן יהיה להפסיק את הפעילות ללא נזקים בלתי הפיכים. במקרים קשים יותר, בעל העסק ייאלץ לפנות להליכי פשיטת רגל או פירוק חברה (ככל שמדובר על חברה בע"מ). ישנם כמה סימנים "בדרך למטה" אשר חייבים להדליק נורות אדומות בוהקות. התעלמות מהסימנים הללו עלולה להצטבר ככדור שלג פיננסי אשר סופו מי ישורנו. על מנת לעשות מעט סדר בדברים, הכנו עבורכם רשימה ובה מספר סימנים שכדאי לשים אליהם לב.
אי עמידה בהתחייבויות כספיות לצדדים שלישיים
הנקודה הראשונה שנתייחס אליה היא אי עמידה קונסיסטנטית בהתחייבויות כספיות כלפי צדדים שלישיים כגון בנקים, ספקים ורשויות. דהיינו, עסק אשר מוצא את עצמו נאלץ להזרים כספים מבחוץ בכדי לעמוד בהתחייבויותיו, או שהוא כלל איננו עומד בהן ומשלם על כך מחירים כבדים (בהליכים משפטיים או קנסות), חייב לשקול ברצינות את המשך דרכו. במיוחד כאשר הוא מתמודד עם חוסר יכולת לעמוד בהתחייבויות למרות העדר לקיחת סיכונים ספציפיים. קרי, בעיות פיננסיות שגרתיות אשר מאפיינות את פעילותו והופכות לחלק בלתי נפרד ממנו.
חשוב לבדוק היטב מהן הסיבות אשר מאחורי חוסר היכולת לעמוד בהתחייבויות הנ"ל. למשל, ייתכן בהחלט כי הסיבה איננה נעוצה ישירות בכישלון העסק אלא בנסיבות "חיצוניות" כמו קריסת לקוחות, תקבולים דחויים או בעיות גבייה. לעיתים, העסק נפגע בגלל התנהלות לקויה של ספקים או "שינוי כללי המשחק" מצד הבנק והרשויות. תיהנה הסיבות אשר תיהנה, במצב שבו העסק נאלץ "לרדוף" אחרי עצמו פעם אחר פעם בכדי לעמוד בתשלומים לצדדים שלישיים, בעל העסק חייב לעשות "חישוב מסלול מחדש".
שימו לב, בעלי עסקים רבים מתקשים לראות את התמונה המלאה ובטוחים כי בעיות התזרים הן עניין זמני בלבד. ואכן, לעיתים באמת מדובר בסיטואציה אשר ניתן לזהות כי תחלוף בעתיד. אולם, לא אחת, ניתוח מעמיק של הפעילות לאורך תקופת זמן משמעותית מעיד על כך שהקושי לעמוד בהתחייבויות מלווה את העסק ברמה השוטפת.
לקיחת פרויקטים לצורך תחזוקת העסק בלבד
עצמאים רבים אשר נאלצו לסגור את עסקם מעידים על תופעה של לקיחת פרויקטים רק לצורך "הישארות בחיים" תוך כדי "תשלום" ברווחים, משאבים, אנרגיות, זמן וכו'. עסק בהחלט יכול להרשות לעצמו לקחת מדי פעם פרויקטים שאינם בהכרח משתלמים בטווח הקצר או שיש להם מטרות אחרות כגון כניסה לשווקים חדשים או אלמנטים שיווקיים. עם זאת, במידה שהפרויקטים הללו "משתלטים" על הפעילות השוטפת והופכים לעיקר, בעל העסק צריך לעשות חושבים.
חלק ניכר מפעילות העסק מושקע בהישארות מעל המים
סימן מובהק שאמור להדליק נורה אדומה הוא מצב שבו חלק ניכר מהמשאבים והאנרגיות מושקע בשמירה על העסק בחיים. כלומר, נטילת סיכונים ואיתור מקורות מימון הופכים להיות המוקד המרכזי ומאפילים על אספקת מוצרים/שירותים ללקוחות. נכון, כל עסק דורש נטילת סיכונים במידה כזו או אחרת, אך כאשר הדברים הופכים לחלק בלתי נפרד ועיקרי בפעילות הכוללת, בעל העסק חייב להתייחס לכך ברצינות. בעל עסק צריך להכיר היטב את השוק שבו הוא פועל ולזהות מראש תנועות רלבנטיות כגון שינוי בהרגלי הצריכה, מתחרים חדשים, מוצרים/שירותים חלופיים וכדומה.
העדר מוטיבציה
העדר מוטיבציה ושחיקה מהווים אף הם סימן אשר יכול להעיד על כך שאין עוד מקום להמשיך ולהפעיל את העסק. מדובר בפרמטר אשר נובע מצרכים פסיכולוגיים ואישיותיים, אך יש לשים לב גם לסוגיה זו. בעל העסק צריך לשאול את עצמו האם הוא מקבל סיפוק מהעסק, האם הוא שלם מפעילותו של העסק, האם העסק מתגמל אותו ברמה האישית, האם המשאבים הנפשיים אשר מושקעים בעסק "משתלמים" לו וכדומה.
אל תחכו לרגע האחרון
הקמתם את העסק בזיעת אפכם, לקחתם סיכון וקפצתם למים. אולם, לעיתים מומלץ להכיר בכך שאין כל הצדקה להמשיך את הפעילות העסקית וכדאי לשקול אפיקים אחרים. ככל שתקדימו לזהות את הנקודה הקריטית מבחינתכם, כך תוכלו להתאושש ברמה העסקית ולפנות בהקדם לשלב הבא.
מדי שנה, אלפי עצמאים נאלצים לפנות להליכי פשיטת רגל וחברות מגישות בקשות לפירוק. לעומת זאת, בעלי עסקים עם היד על הדופק, שמסוגלים להסתכל נכוחה על מצבם הפיננסי ברמת המאקרו והמיקרו כאחד, יבחינו בסימני האזהרה במועד ויצליחו לא רק להמשיך הלאה אלא גם ללמוד מטעויותיהם ולשפר את מצבם. מנגד, קריסה עסקית אשר לא מזוהה בזמן עלולה לגרור גם לקריסה אישית ומשפחתית. אם אינכם בטוחים מהו המצב האמיתי שלכם, מדובר כבר בסימן אזהרה ואולי כדאי לשקול פנייה לייעוץ עסקי אובייקטיבי