מתי להפוך לחברה בע"מ?

השאלה מתי להפוך לחברה בע"מ היא סוגיה אשר בעלי עסקים רבים בישראל מתחבטים לגביה ארוכות. לרוב, השאלה עולה בקרב בעלי עסקים אשר פועלים זה מכבר כעוסקים מורשים ומעוניינים לעשות את המעבר משיקולים שונים (ובעיקר שיקולי מס אך לא רק).
מתי להפוך לחברה בע"מ

לקביעת פגישת ייעוץ

במקרים מסוימים, ההחלטה לגבי צורת ההתאגדות הרלבנטית לעסק עולה כבר בשלבי ההקמה הראשוניים, בעיקר כאשר קיים צפי להעסקת עובדים בהיקף גדול ו/או הכנסות חודשיות גבוהות למן ההתחלה.

היות שההחלטה לגבי המעבר לחברה בע"מ (או תחילת העבודה מראש כחברה בע"מ) יכולה להשפיע עמוקות על עתיד העסק והצלחתו, כל עצמאי חייב להכיר היטב הן את החסרונות והן את היתרונות אשר טמונים בחברה בע"מ. ואכן, מדובר במעטפת רחבה במיוחד של שיקולים אשר נוגעת להיבטים שונים לרבות אחריות משפטית, שיקולי מס, דיני עבודה, מוניטין, עלויות תפעול ועוד.

רגע, מה זה בעצם חברה בע"מ ומה ההבדל בינה לבין עוסק עצמאי?

חברה בע"מ היא עסק אשר מהווה אישיות משפטית נפרדת מבעליו. כלומר, קיימת הפרדה ברורה בין בעל העסק (בעל המניות) לבין החברה. זאת, בניגוד לעוסק עצמאי (מורשה או פטור) אשר הוא והעסק חד הם. לא אחת, ההתלבטות המרכזית בין עוסק עצמאי לחברה בע"מ נוגעת לנושא המיסוי. בעוד נטל המס אשר מונח על כתפיו של יחיד יכול לטפס מעלה עד כדי כ-50% מהרווח, שיעור מס החברות בישראל נכון לשנת 2015 עומד 25% בלבד. המשמעות היא שרק רבע מהרווח חייב במס ויתרת 75% פתוחה לשיקולים שונים ולתכנון מס. רווחי החברה יחויבו במס רק כאשר יחולקו כדיבידנדים או כמשכורות. כלומר, חברה בע"מ היא אופציה כדאית מבחינת מס משום שהיא מותירה חלק גדול מהרווחים להשקעה בעסק (בטווח הקצר והבינוני).

מתי תדעו אם להפוך לחברה בע"מ? הנה כמה כללים שכדאי להכיר

1. הכירו את העסק שלכם – הנקודה הראשונה והחשובה ביותר בנוגע לשיקול בין עוסק מורשה לחברה בע"מ היא כמובן היכרות עם העסק וצפי הכנסותיו-הוצאותיו. לרוב, עסק אשר זקוק להשקעה רבה בהוצאות כמו הגדלת מלאי, רכישת רכב, הגדלת אשראי ללקוחות וכדומה, יעדיף בדרך כלל את ההתאגדות כחברה בע"מ.

2. שימו לב למחזור ההכנסות – למרות שלא מדובר בתורה למשה מסיני, בדרך כלל ככל שהכנסותיו של העסק גדולות יותר, כך הרלבנטיות של הגדרתו כחברה בע"מ צומחת בהתאמה. לא אחת, יועצים עסקיים מייעצים לבעלי עסקים עם מחזור הכנסות של 25,000 ₪ בחודש לשקול מעבר לצורת התאגדות כחברה בע"מ. בעיקר כאשר העסק צפוי לנתב כשליש מהכנסותיו להוצאות.

3. יישות משפטית, מהם הסיכונים? – יתרון ברור של חברה בע"מ על פני עוסק עצמאי הוא הגדרת החחשות המשפטית הנפרדת של העסק והבעלים. אי לכך, במידה שהעסק עלול להתמודד עם סיכונים גדולים, מומלץ בהחלט להעניק לבעלי המניות הגנה בדמות הפרדה משפטית בינם לבין החברה. חשוב להדגיש בעניין זה כי ההפרדה המשפטית הנ"ל איננה חתומה בסלע וגם בעלי מניות בחברה בע"מ עלולים להתמודד עם חובות שנצברו בנסיבות מסוימות (למשל, התנהלות בחוסר תום לב, מעשים פליליים, עירוב נכסים בין החברה ובעליה וכדומה).

4. הנהלת חשבונות כפולה או לא? – חברה בע"מ מחויבת בהנהלת חשבונות כפולה אשר עלותה השנתית יכולה להגיע לכדי כ-20,000 ₪. ככל שמחזור העסקאות איננו מחייב הנהלת חשבונות כפולה, יש לבדוק האם הוצאה זו משתלמת לעסק נוכח יתרונות חברה בע"מ.

5. מוניטין – כל עסק בנוי לא רק על מוצריו ושירותיו אלא גם על מוניטין ומיתוג. למרות שאין לכך כל הצדקה, חברה בע"מ נתפסת כעסק מכובד ויוקרתי יותר מעוסק עצמאי. לעיתים, בענפים מסוימים, מיתוג העסק כחברה בע"מ יכול לשפר את מעמדו של העסק מול לקוחותיו (ולבוא לידי ביטוי בתמחור, קבלת אשראי וכדומה).

לסיכום – אין אמת אחת

חברה בע"מ היא בהחלט התאגדות משפטית אשר טומנת בחובה יתרונות רבים עבור העסק. זאת, בשורה ארוכה של היבטים ובעיקר בנושאים כגון שיקולי מס, תכנון מס, מוניטין, הוצאות, הכנסות וסיכונים משפטיים. על מנת לקבל החלטה מושכלת בנושא עליכם להכיר היטב את העסק שלכם ואת היתרונות והחסרונות של כל אחת מצורות ההתאגדות האפשריות. היות שמדובר על שורה ארוכה של פרמטרים, אשר חלקם אינם נהירים לבעל העסק הממוצע, מומלץ בעניין זה לפנות לקבלת ייעוץ. יועץ עסקי יוכל לסייע לבור את המוץ מן התבן ולבדוק מהו סוג ההתאגדות האופטימאלי בהתאם לנסיבות.

הבלוג הכלכלי

לפניכם סדרת מאמרים בתחומים שונים 

השאירו פרטים וכבר חוזרת אליכם

דילוג לתוכן