הרעיון הוא שחוסך צעיר יכול להרשות לעצמו להשקיע כספי פנסיה בקרנות עם רמת סיכון גבוהה על מנת למקסם את התשואה ומבלי לפגוע ביכולתו "לצמצם" נזקים. מנגד, חוסך ותיק אשר עומד לקראת פרישה צריך להעדיף חיסכון "סולידי" ברמת סיכון נמוכה. היות שמרבית האזרחים בצ'ילה, כמו גם בישראל (כשפי שנראה מיד), אינם מבינים בשוק הפנסיה, נקבע שמעבר למסלולים תלויי גיל יהיה אוטומטי. כעת, המודל הצ'יליאני (או המודל החכ"מ בעברית) הגיע לארץ הקודש.
97% מהחוסכים בוחרים בברירת מחדל
אם קיבלתם לאחרונה מכתב מגוף הפנסיה שלכם ובו הסבר אודות שינויים צפויים במסלולי ההשקעה החל מינואר 2016, אתם לא לבד. ברשימה הקצרה שלפניכם נסביר את עיקרי הדברים שחשוב לדעת ולהכיר אודות השיטה החדשה שצפויה לשנות את הפנסיה הישראלית. זאת, בהמשך ישיר להחלטות שהתקבלו באגף שוק ההון במשרד האוצר על ידי הרגולטור של הפנסיה.
בכל חודש אנחנו מפרישים לגוף הפנסיה סכומים לא קטנים מהשכר הקבוע שלנו. מרבית הכסף מנוהל על ידי גופי הפנסיה בשוק ההון (אגרות חוב, מניות וכדומה) ו/או באפיקים אחרים כמו קרנות השקעה בחו"ל ונדל"ן. בין 70% ל-100% מהכסף שעובר לגופי הפנסיה מנותב להשקעות אלה. מעניין לדעת שלמרות שגופי הפנסיה מציעים לחוסכים בחירה מבין כמה מסלולי השקעה ברמות סיכון שונות, כ-97% מהחוסכים הולכים על מסלול ברירת המחדל. כלומר, נותנים לגופי הפנסיה יד חופשית להשקיע כראות עיניהם את הכספים החשובים שממתינים להם בגיל פרישה.
שלושה מסלולי ברירת מחדל מותאמים לגיל
החל מינואר 2016 התמונה הזו עומדת להשתנות. על פי החלטת הרגולטור על הפנסיה באגף שוק ההון באוצר, מסלולי ברירת מחדל בגופים פנסיוניים יהיו מותאמים לגיל החוסכים באופן אוטומטי. זאת מתוך מטרה למנוע מצב שבו כספי חוסכים מבוגרים שמתקרבים לגיל פרישה יושקעו באותה מידת סיכון ובאותו אופן כמו כספי חוסכים צעירים. בהחלטתו, הרגולטור ביקש להציב הגנה על כספי החוסכים המבוגרים מפני קריסת בורסות אשר עלולה לפגוע במידה ניכרת בכספיהם רגע לפני היציאה לגמלאות.
הנחיית הרגולטור על הפנסיה קובעת שכל שקל חדש אשר יופקד על ידי החוסך החל מינואר 2016 יופקד מיידית במסלול מותאם גיל. נקבע שכל גוף פנסיה יציע שלושה מסלולי בסיס לפי המפתח הבא – מסלול לחוסכים בני 60 ומעלה, מסלול לחוסכים בגיל 50-60, ומסלול לחוסכים צעירים מתחת לגיל 50. בנוסף, גופי הפנסיה ימשיכו לאפשר מסלול לפנסיונרים.
הרגולטור קבע שגופי הפנסיה יוכלו להפוך את מסלוליהם הקיימים זה מכבר למסלולי ברירת מחדל. ניתן לדאוג שגם הכסף אשר נחסך עד כה יועבר למסלולים החדשים ולא רק ההפרשות שיועברו מינואר ואילך. עכשיו, אם נחזור למכתב שקיבלתם מגוף הפנסיה שלכם, בדקו האם הוא מייעד את ההפרשות הקרובות לשנת 2016 למסלול מותאם גיל. שימו לב, הבחירה שוב בידיכם. ברצותכם תשאירו את הכסף במסלול החדש, וברצותכם תעבירו אותו למסלולים אחרים לפי מידות סיכון ותשואה שונות.
איך תבררו והאם תשנו?
מומלץ לברר האם המסלול שבו אתם נמצאים היום עומד להפוך בינואר הקרוב למסלול מותאם גיל. את הבירור אפשר לבצע מול גופי הפנסיה בשיחה טלפונית או על בסיס הדו"חות האחרונים שקיבלתם בסוף שנה שעברה או לגבי הרבעון השלישי של 2015. מעבר לכל מה שדיברנו עליו עד עכשיו, מומלץ לא להיות פסיביים. הרפורמה בפנסיה היא עוד הזדמנות לצאת מהשבלונה ולבחון באמת (אבל באמת) לאן כספי הפנסיה שלכם הולכים.
גם המסלולים החדשים הם מסלולי "ברירת מחדל" מלשון "ברירה". יש לכם ברירה להחליט בעצמכם איך תרצו שכספי הפנסיה שלכם יושקעו. זכרו, פנסיה היא חיסכון ארוך טווח אשר כדאי מאד להתאים אותו לנסיבות הספציפיות של החוסך. למשל, מבחינת נכסים, השקעות באפיקים אחרים, מצב משפחתי, מצב תעסוקתי וכדומה. בכדי לקבל החלטה נכונה מומלץ לפנות לייעוץ פנסיוני.