אדם בישראל עובד כ-45 שנים בממוצע מתוך מטרה לממן את הוצאותיו השוטפות (שלו, ושל בני משפחתו). במקביל, הוא עובד בכדי לצבור די חסכונות לתקופת חייו לאחר יציאתו לגמלאות. כפי שניתן לראות, לכל אחד מאיתנו ממתינות כ-20 שנות חיים לאחר גיל הפרישה. לעיתים, השנים הללו עלולות להיות מכשול פיננסי משמעותי. זאת, בין השאר בגין אלמנטים כלכליים ספציפיים אשר מאפיינים את גיל הזהב. לדוגמה, חיים ברמת חיים מסוימת ללא הכנסה קבועה, רצון להגשים חלומות ישנים, שאיפה לסייע לדור ההמשך בהוצאות גדולות (כגון חתונה, בית, רכב וכו'), הוצאות רפואיות אשר מאפיינות את הבריאות בגיל השלישי וכו'.
לצערנו, מצבם של קשישים רבים בישראל איננו מן המשופרים. מדי שנה, המוסד לביטוח לאומי מפרסם דו"ח מפורט אשר סוקר את הפערים החברתיים ומדד העוני בישראל. הדו"ח האחרון שפורסם, אשר עסק בנתונים הרלבנטיים לשנת 2012, הצביע על כך שכ-22.7% ממשפחות הקשישים בישראל חיו בשנה זו מתחת לקו העוני. למעשה, קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי הצליחה לחלץ רק כ-55% ממשפחות הקשישים אל "הצד הנכון של הסטטיסטיקה" (חשוב לציין שגם "הנחלצים" הללו מתמודדים מדי יום עם מחסומים כלכליים וקשיים בהגעה לרווחה ואיכות חיים).
משכנתא הפוכה – פתרון לניהול פיננסי בגיל השלישי
קשישים רבים בישראל אינם מחזיקים בנכסים אשר יכולים להניב להם הכנסות שוטפות, ועיקר רכושם הוא בית מגוריהם. אמנם בית המגורים יכול להיות מוערך בסכום משמעותי, אך כל אימת שהאדם מתגורר בו, אין לכך השלכות בפועל. הלוואת משכנתא הפוכה, עליה נפרט בקצרה ברשימה שלהלן, היא כלי אפקטיבי במיוחד במסגרת תכנון פיננסי לפרישה.
משכנתא הפוכה היא הלוואה אשר ניתנת לבעל נכס מקרקעין ללא פירעון חודשי, וזאת כנגד שיעבוד הנכס לטובת פירעון ההלוואה. העיקרון אשר עומד מאחורי המשכנתא ההפוכה הוא כדלקמן. בעל הנכס מקבל הלוואה חודשית בסכום קבוע (או סכום כסף משמעותי ב"מכה אחת"), והוא איננו נדרש לפרוע את ההלוואה מול המלווה (בדרך כלל – הבנק). לאחר שבעל הנכס מגיע לאחרית ימיו, או במידה והוא עוזב את ביתו ועובר לגור בדיור מוגן, הבית נמכר ותמורתו משמשת לפירעון הסכום שניתן בתוספת ריבית. ניתן כמובן לממן את פירעון ההלוואה באמצעים אחרים אך בדרך כלל, כאשר החוב נצבר במשך שנים, אין מנוס ממכירת הבית.
לכאורה, משכנתא הפוכה היא פתרון נהדר עבור מבוגרים וקשישים שרוצים לשפר את איכות חייהם ורווחתם. ראשית, זוהי הלוואה אשר מאפשרת לקשישים להגדיל באופן מיידי את הכנסתם החודשית הקבועה. כמו כן, הם אינם נדרשים לשאת בתשלומים שוטפים לקרנות, ריביות וכדומה. משכנתא הפוכה ניתנת על בסיס שווי הנכס ולא תלויה בבחינות כלכליות דוגמת הכנסות של הקשיש מנכסים אחרים וכדומה.
רגע, יש גם סיכונים
נשמע מצוין? ובכן, שימו לב, אליה וקוץ בה. העוקץ המרכזי של המשכנתא ההפוכה טמון כמובן ברגע שבו המלווה דורש לפרוע את החוב. משכנתא הפוכה מהווה פעמים רבות וויתור על הנכס החשוב ביותר של האדם (ובדרך כלל, עיקר ירושתו לשאריו) – בית המגורים. משמע, פירעון ההלוואה עלול לגרום לאובדן הזכויות על הנכס, זכויות שנצברו בעמל ויזע במשך עשרות שנים.
כמו כן, משכנתא הפוכה יכולה לפגוע משמעותית באפשרות של בעל הנכס לממן את שהותו בדיור מוגן עם עזיבת הדירה. בנוסף, למשכנתא הפוכה חסרונות נוספים מבחינה כלכלית. בעיקר בשל ריביות גבוהות והעדר מעקב שוטף וברור אחר החוב שהולך ותופח. לא זו אף זו, צורת החישוב המיוחדת אשר מאפיינת את ההלוואה הנ"ל מקשה לעיתים על השוואה בינה לבין פתרונות פיננסיים אחרים לפרישה (למשל, מכירת הנכס, מעבר למגורים בשכירות, והשקעות בנתיבים אחרים, בטוחים יותר, בשוק ההון).
לסיכום,
משכנתא הפוכה היא הלוואה מיוחדת המיועדת למבוגרים בעלי נכסי מקרקעין בבעלותם. היא נתיב אפשרי מבחינתם של קשישים אשר אין ברשותם נכסים אחרים שיכולים לספק להם רמת חיים סבירה. עם זאת, הלוואת משכנתא הפוכה סובלת כמובן גם מחסרונות רבים. לעיתים, ייעוץ פיננסי אישי יכול למצוא עבור הקשיש פתרונות אחרים, אטרקטיביים יותר (ומסוכנים פחות ברמה הכלכלית). אי לכך, כאשר אתם מבקשים לבחון את כדאיותה של משכנתא הפוכה, מומלץ להתייחס לכל הגורמים והפרמטרים אשר עומדים על הפרק. כדאי כמובן גם לפנות לקבלת ייעוץ פיננסי מקצועי מטעם גורם בלתי תלוי.