ירושה יכולה לכלול נכסים פיננסיים כגון כספים בקופות גמל. בסיטואציה זו, רבים מהיורשים תוהים כיצד עליהם לפעול. האם להשאיר את הכספים בקופת הגמל של הנפטר? האם למשוך את הכספים מקופת הגמל ומה המשמעויות של הצעד מבחינת מיסוי? האם לקחת את הכספים ולהעבירם לחשבון חדש על שמכם (כפי שמאפשר תיקון 190 לפקודת מס הכנסה)? אולי דווקא למשוך את הכספים ולהפקידם מחדש?
היות שלכל אחד מ"המסלולים" הללו יתרונות לצד חסרונות, והיות שמדובר בתופעה נפוצה המטרידה יורשים רבים, ננסה לעמוד כאן בקצרה על עיקרי הדברים. בפרט לאור השינויים החשובים שחלו בעניין מאז כניסתו לתוקף של תיקון 190 לפקודת מס הכנסה במאי 2012. כזכור, מדובר בתיקון שהביא עמו בשורה של ממש עבור חוסכים בגיל מבוגר (וכפועל יוצא מכך – עבור יורשיהם).
משיכת הכספים
אחת האופציות הראשונות שעולות על הפרק היא ה"פתרון המהיר" של משיכת הכספים מקופת הגמל. ממש כפי שנהוג לנקוט עם כספים המצויים בחשבונות בנק. פעולה זו איננה רק טבעית אלא מקפלת בחובה גם יתרון מסוים. כאשר מוטבים מושכים את כספו של הנפטר מקופת הגמל, הפעולה נהנית מפטור מתשלום מס רווח הון. זאת למעט רווחים חדשים אשר יכולים להיות מחויבים במס רווח הון בשיעור של 25% ועד שלושה חודשים מתאריך הפטירה.
נשמע הגיוני? ובכן, חשוב לציין כי במידה שהכספים בקופת הגמל עומדים בתנאים שנקבעו לפי תיקון 190, וככל שהמנוח נפטר בגיל 75 ומעלה, מס רווחי הון שיחול עליהם יהיה בשיעור של 15% בגין הרווח הנומינאלי בעת המשיכה. כמו כן, ככל שתחליטו לבחור בנתיב זה של משיכת הכספים, עליכם להפנים כי מדובר בפעולה בלתי הפיכה. קרי, לא תוכלו להפקיד את הכספים מחדש תוך שמירה על נזילותם בתצורתם ההונית.
העברת הכספים לקופת גמל חדשה
על פי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, מוטבים היורשים כספים בקופת גמל רשאים להעבירם לחשבון חדש על שמם. מדובר במהלך עם מעלות רבות כגון אופציה לשינוי מסלולי השקעה בקופת הגמל, קבלת דיווחים אודות החשבון, ניוד הכספים לקופת גמל אחרת, הוזלת דמי ניהול ואפילו בקשה לקבלת הלוואה כנגד הכספים בקופת הגמל.
החשבון החדש יישא את שם המוטב והרווחים אשר נצברו בו לא יחויבו במס רווחי הון במועד המשיכה (פרט לרווחים חדשים אשר יהיו חייבים במס רווחי הון בשיעור של 25% על הריבית הריאלית). הכספים בחשבון החדש יוותרו נזילים ויהיה אפשר למשוך אותם באופן מלא או חלקי בכל שלב. ככל שתחליטו בעתיד לייעד את הכספים לקצבה, הכספים יוכרו כקצבה מוכרת ופטורה ממס.
הפקדה מחדש לאחר המשיכה
מתקרבים לגיל היציאה לגמלאות והקצבה שברשותכם איננה גבוהה מספיק? ייתכן וכדאי לשקול אופציה אחרת. כלומר, משיכת הכספים והפקדתם באופן מיידי (או לחשבון חדש בעתיד). מוטבים אלה יכולים להפקיד את כספי קופת הגמל מחדש ולמשוך אותם בהמשך תוך נשיאה במס רווח הון בשיעור 15% על הרווח הנומינאלי (אם הכספים היו נותרים בחשבון על שמם, המשיכה הייתה ממוסה בשיעור של 25% על הרווח הריאלי). יצוין כי במידה שתבחרו לפעול לפי תיקון 190 ולהפקיד את הכספים לחשבון חדש, משיכת הכספים תהיה לפי הכללים להיוון קצבה מוכרת (והכספים לא יהיו הוניים).
השארת הכספים בקופת הגמל של הנפטר
מסלול זה הוא בדרך כלל המסלול הפחות מומלץ מכל ארבעת המסלולים. השארת הכספים בקופת הגמל של הנפטר תוביל לכך שהכספים יהיו מחויבים במס בשיעור של 25% על הריבית הריאלית וזאת כעבור שלושה חודשים ממועד הפטירה. ממש כמו כספים אשר הועברו מקופת הגמל לחשבון חדש.
לסיכום,
ירושה עשויה בהחלט לשפר את מצבם הכלכלי של היורשים ופעמים רבות היא טומנת בחובה נכסים פיננסיים משמעותיים. על מנת למקסם את הרווח מהכספים שירשתם, ובכדי לנקוט בצעד הנכון ביותר מבחינתכם, מומלץ לבחון לעומק את דרכי הפעולה השונות. כמו כן, כפי שניתן לראות, גם לממד הזמן יש חשיבות ורצוי שלא להתעכב יתר על המידה. ככל שהירושה זמינה לפעולה (לאחר שהוסדרו כל ההיבטים המשפטיים בין היורשים), התנהלות נכונה מול כספים בקופת הגמל היא סוגיה ששווה להשקיע בה מחשבה נוספת. לא אחת, תוך קבלת ייעוץ מקצועי.