תכנון פיננסי לגירושין

איך מתכוננים פיננסית לגירושין? מדוע בני זוג שמתגרשים חווים קושי כלכלי לאחר הפרידה? קראו כאן
תכנון פיננסי לגירושין

לקביעת פגישת ייעוץ

מחקר שנערך לאחרונה על ידי אוניברסיטת קנזס בארצות הברית, בקרב למעלה מ-4,500 זוגות, מצא שאחד הגורמים המובהקים לחיזוי גירושין הוא – כסף. מהמחקר עלה שזוגות שבתחילת מערכת היחסים היו נוהגים להתווכח על נושאים כלכליים (ללא קשר לגובה חובות, הכנסות והלוואות), מצאו עצמם ב"קבוצת סיכון" לגירושין. ובכן, אם אותם בני זוג חושבים שהנושא הכספי ייפתר עם הפרידה, נכונה להם הפתעה. לא אחת הקושי הכלכלי ממשיך "לרדוף" אותם גם כאשר הם מפרקים את החבילה, ולעתים אף ביתר שאת.

גירושין טומנים בחובם השלכות כלכליות משמעותיות על הצדדים. הסטטיסטיקה בישראל מעידה באופן ברור על כך שבני זוג שהתגרשו "נאלצים לרדת" בין 2 ל-4 עשירונים בעקבות הפרידה. ירידה פיננסית שנובעת בין השאר משום שמה שהיה בעבר משק בית יחיד המתקיים תחת קורת גג אחת, מנוהל כיום כשני משקי בית נפרדים, על כל המשתמע כלכלית מכך.

זאת ועוד, מסיבות שונות נשים רבות מאבדות את רוב הכספים שקיבלו בגירושין (למשל בגין חלוקת רכוש) תוך שנים ספורות בלבד, בעוד שגברים סופגים מהלומה קשה לרמת חייהם עקב תשלומי המזונות.

מכל אלה מובן מדוע ישנה חשיבות עצומה לתכנון פיננסי לגירושין. רצוי בסיוע מומחים מקצועיים היודעים כיצד לנהל נכון את התא הכלכלי-משפחתי גם כשמדובר על משפחה חד-הורית. בפרט אם עסקינן בתא משפחתי יחידני שהורגל להתנהלות אחרת וחייב לעשות "חישוב מסלול מחדש".

הכירו את חלוקת הרכוש

גברים ונשים לפני גירושין אינם מבינים לעומק מה המשמעות של חלוקת רכוש. כלומר, מי מקבל מה ומתי. ובכן, בקליפת אגוז, על פי חוק יחסי ממון, התשל"ג-1973 (שחל על כל הזוגות בישראל שהתחתנו משנת 1974 ואילך), הרכוש מתחלק בין שני בני הזוג באופן שווה. זאת פרט לשלושה סוגים של "נכסים חיצוניים" אשר אינם נכללים בהסדר איזון משאבים והם:

· נכסים שהתקבלו במהלך הנישואין בירושה או במתנה.

· נכסים שהיו שייכים לאחד מבני הזוג לפני הנישואין (למשל, דירה).

· נכסים שהוסכם עליהם אחרת בהסכם ממון שאושר כחוק.

זוג שלא חתם על הסכם ממון או הסכם גירושין הוא זוג שהסכים לערוך "איזון משאבים" בעת גירושין. חלוקת רכוש תעשה על פי הוראות החוק ובמסגרת הליך משפטי. לא אחת, ההמלצה הרווחת לגבי תכנון פיננסי לגירושין היא לשקול לערוך הסכם גירושין. הסכם שיובא לאישורו של בית המשפט ושיקבע באופן ספציפי את חלוקת הרכוש בין בני הזוג. בהסכם גירושין ניתן להתייחס לנסיבות רלבנטיות ואף לקבוע היבטים לגבי מזונות ילדים, מזונות אישה, משמורת ועוד.

הכירו את מזונות הילדים

ברוב המכריע של המקרים, האב משלם לאם את המזונות בשיעור שנקבע על פי החלטת בית המשפט או לחילופין על פי הסכם הגירושין, כאשר גובה המזונות תלוי בגילם של הילדים. עד גיל 6 תשלום המזונות חל על האב באופן בלעדי לפי הלכת הגיל הרך (שיש ביקורת רבה לגביה וכנראה תשתנה בשנים הקרובות). בין גילאי 6-15 חלה על האב חובת תשלום רק עבור המזונות ההכרחיים והאם מחויבת להתחלק במזונות נוספים, כמו למשל חופשות. בין גילאי 15-18 שני ההורים חייבים במזונות על פי ההכנסות שלהם. במדינת ישראל מקובל לשלם מזונות גם עבור חיילים, בשיעור של שליש מהמזונות.

רצוי להכיר היטב את נושא המזונות שכן מדובר על אלפי שקלים מדי חודש. סכום המזונות הממוצע בישראל עומד על בין 1,300 ל-1,500 שקלים לכל ילד. כך למשל, אב אשר משתכר (נטו) כ-10,000 שקלים בחודש וצריך לשלם מזונות לשלושה ילדים יראה איך הכנסתו החודשית הפנויה למחייה "מצטמקת במהירות" בכ-30%-50%. בצידה של האם, לעומת זאת, נדיר שהמזונות מצליחים להספיק לכל צרכי הילד. במיוחד אם האם היא הורה משמורן שהילדים שוהים אצלה במרבית הזמן (מצב שדורש החמצת ימי עבודה, עבודה במשרת אם, הוצאות רבות שלא כולן "נספרו" בחישוב המזונות ועוד).

תכנון פיננסי לגירושין

אחת ההמלצות העיקריות הנוגעות לגבי תכנון פיננסי לגירושין היא להיערך כמה שיותר מוקדם לשינוי, להבין את המשמעויות שלו ולהציב מטרות חדשות לשלב הבא. ככל הנראה תהיו חייבים לצמצם הוצאות ולהתפשר על איכות החיים שהורגלתם אליה עד שתלמדו להתנהג בצורה מאוזנת ונכונה, אך הבשורה הטובה היא כי החיים יכולים לקבל תפנית חיובית גם בצד הפיננסי, לשם כך נדרשת היערכות מחדש.

נקודה משמעותית נוספת היא שבני זוג רבים נאבקים זה בזה לאחר שהתקבלה החלטה להתגרש ומתקשים להבחין בין העיקר לתפל. ראוי לנהל את הליך הגירושין באופן ענייני ובסיוע מומחים, גם ייעוץ בתחום הפיננסי וגם (כמובן) עורך דין. כדאי לקבל החלטות באופן מושכל ולזכור תמיד שיום אחרי שוך הקרבות, בייחוד אם יש לכם ילדים משותפים, בני הזוג צריכים לנהל סוג של תקשורת מכבדת (ולו מינימאלית).

ככל שהליך הגירושין יהיו ענייני יותר, ובנושאים הכלכליים זה בהחלט אפשרי, כך יגברו הסיכויים להתנהלות פיננסית נכונה. מאבקי גירושין שמתארכים דורשים הוצאות גבוהות ומיותרות, אך לעיתים בלתי נמנעות, על רואי חשבון, עורכי דין, חוקרים פרטיים וכן הלאה. זוגות רבים מוצאים עצמם מתכתשים בבתי משפט ומכלים עשרות אלפי שקלים בגין סכסוך גירושין ארוך ומתיש. סכסוך שפעמים רבות היה ניתן לסיים בדיוק באותו האופן גם בזמן קצר יותר.

לסיכום,

לגירושין השלכות פיננסיות הרות משקל על כל אחד מבני הזוג בשל חלוקת הרכוש, המזונות וענייני המשמורת. מעבר לכך, ההתנהלות לאחר הגירושין כתא משפחתי יחידני (המקיים עדיין מזונות ומשמורת) היא לא משימה פשוטה. יש להיערך לשינויים באמצעות תכנון פיננסי לגירושין ולהיעזר בשירותיו של יועץ לכלכלת משפחה המתמחה בנושא.

הבלוג הכלכלי

לפניכם סדרת מאמרים בתחומים שונים 

השאירו פרטים וכבר חוזרת אליכם

דילוג לתוכן