קייטנות, בייביסיטר, הסעות, חוגים, אטרקציות ואפילו רק "יום בילוי פשוט" בקניון הקרוב לבית. החופש הגדול מקפל בחובו אתגר משמעותי לכלכלת המשפחה. כתבה בחדשות ערוץ 2 שסקרה את הנושא לעומק מצאה כי הוצאותיה הממוצעות של משפחה ישראלית בחודשי יולי-אוגוסט צומחות בכ-30% ביחס לחודשים רגילים (לא כולל חגים ופסח).
במספרים מוחלטים מדובר על כ-8,500-9,000 שקלים נוספים בכל חודש בחופש הגדול. הוסיפו לחגיגה הפסד ימי עבודה (עד כדי ניצול ימי חופשה ללא תשלום), ומקל וחומר אם אחד מההורים הוא עצמאי שאיננו זכאי לתגמול בגין חופש, והפלונטר הכלכלי אף מסתבך.
במדינת ישראל שבה הילדים נהנים לאורך השנה מכ-80 ימי חופשה (חגים + חופש גדול), וממוצע ימי החופשה המותרים בחוק לעובד עומד על 12-14 ימים, התמונה עוד מתבהרת.
מעבר להיקף ההוצאות שגדל, ההורים נדרשים לבצע התאמות וסידורים שרובם נפתרים רק בעבור תשלום (קייטנות, חוגים, תנועות נוער וכדומה). לא בכדי, אחד המאפיינים הידועים של בוא הקיץ הוא הצעות שונות מצד גורמים פוליטיים וחברתיים לקיצור ימי החופש הגדול (פעמים רבות בתמיכתם של וועדי ההורים).
איך מתחלקות הוצאות החופש הגדול?
מחקרי כלכלת משפחה שעוסקים בהוצאות החופש הגדול מסוגלים לפלח את ההוצאה המשפחתית העודפת בחום יולי-אוגוסט. בראש ובראשונה, הקייטנות נוטלות כ-25% מהעוגה. לאחר מכן, כרבע מההוצאה המשפחתית תושקע בבילויים (כמו אטרקציות למיניהן). 10% מהתקציב יושקעו לטובת טיולים ומחנות קיץ בתנועות נוער. לכך יש להוסיף צמיחה בהרגלי הקניות של המשפחה בשיעור של 5% ויותר ומעל 5% "אקסטרה" על אוכל בחוץ ביחס לחודש רגיל.
טיפים להתנהלות נכונה בחופש
לאחר שהבנו מה מקור הבעיה וכיצד בד"כ ההוצאות מתחלקות, זה הזמן לעשות מעט סדר. כלומר, לחזור למושכלות ראשונים ולבחון כיצד ניתן לצלוח את החופש הגדול עם כלכלת משפחה נבונה.
אמנם אין ספק שתדרשו להוצאות רבות, מעבר לחודשים הממוצעים לאורך השנה, אך מיד תראו כיצד תכנון מקדים ואפילו דחיית סיפוקים יכולים להמתיק את הגלולה הכלכלית. מבלי לפגוע באיכות החיים של המשפחה ותוך ניצול מיטבי של ימי החופש.
תכנון תקציב –
החופש הגדול הוא תקופה מיוחדת שבה ההוצאות המשפחתיות השגרתיות משתנות לבלי היכר. כפי שכבר ציינו, מדובר על שיעורים שיכולים להגיע עד לכדי 30% ויותר. הצעד הראשון לקראת החופש טמון בתכנון. ממש כמו שמשפחה ששומרת על תקציב מסודר עושה לאורך השנה, כך יש לבצע התמקדות ספציפית לחודשי הקיץ. הגדירו תקציב ברור לחופש ותכננו אותו לפי כל ההוצאות הצפויות והבלתי צפויות. התייחסו גם לאירועים נקודתיים. למשל, אם אתם מחליטים לקחת את הילדים להצגה או לסרט, קחו בחשבון את ההוצאות הנלוות. כן, עד לרמת פופקורן וחניה.
מעקב אחר התקציב – לתכנן תקציב זה יפה מאד, אך רק מעקב משלים את המשוואה. מומלץ לערוך טבלה לגבי התקציב (תוך הותרת שוליים רחבים) ולעדכן את הדו"ח לאורך החופש. עמידה עם היד על הדופק תימנע חריגות בלתי צפויות ותאפשר להפוך את התקציב למשמעותי ו"בעל שיניים".
רכשו אטרקציות מראש וחפשו הנחות –
חלק בלתי נפרד מהחופש הגדול הוא בילויים ואטרקציות. מבחינה זו, כמעט תמיד ניתן למצוא הנחות ומבצעים אטרקטיביים עבור מי ש"מתעורר בזמן". ברשת האינטרנט תוכלו לאתר בקלות קופונים אטרקטיביים וכך גם במידה שאתם חברים במועדוני לקוחות שונים. זה הזמן להיכנס לאתרי האינטרנט של מועדוני הלקוחות שבהם אתם חברים ולבדוק אלו הטבות מחכות לכם. גלישה קצרה ברשת תחשוף אירועים רבים הפתוחים לציבור ללא עלות (אם כי במצבים כאלה חשוב עדיין להתייחס להוצאות הנלוות כמו חנייה, אוכל בחוץ וכו').
צמצמו הוצאות "מיותרות" –
כל יציאה מהבית עם הילדים כרוכה בהוצאות על אוכל בחוץ, קניות וכדומה. ככל שתצליחו לצמצם את ה"בזבוזים", שרובם בסך הכל מיותרים, תוכלו לחסוך מאות ואף אלפי שקלים. למשל, אם תצאו מהבית מוכנים עם פירות וכריכים לא תמצאו את עצמכם בתור לפיצה. הקפידו על הגבלת קניות גם כשהילדים "מוחים נמרצות". אין זה אומר שעליכם לנעול את הארנק, אבל יש להפעיל מעצורים אפקטיביים יותר מימי שגרה.
מצאו בילויים ללא עלות –
בילויים רבים אינם כרוכים בתשלום כלל ויכולים בהחלט לשמח כל ילד או ילדה (כמו גם אבא ואמא). תחת הקטגוריה הזו ניתן למנות פיקניק בפארק, בילוי בחוף הים, טיול בטבע ועוד.
נסו להתנהל במזומן –
|אחד הכללים הבטוחים להתנהלות כלכלית נכונה הוא שימוש בכסף מזומן על פני אמצעי תשלום אחרים. ככל שלא מדובר על רכישה מוקדמת של כרטיסים מוזלים באשראי, ובפרט אם עומדות על הפרק "הוצאות נלוות", שימוש במזומן יכול להפחית את היקף הבזבוזים הבלתי צפויים (והבלתי מחויבים-המציאות).
תכננו חופשה חכמה –
מאילת ועד קריית שמונה, ומיוון ועד לתאילנד. לפי נתונים רשמיים מהשנים האחרונות, כ-100,000 ישראלים עוברים מדי יום בחופש הגדול בנתב"ג ומדובר על כ-4.5 מיליון נוסעים בקיץ. אם גם אתם משתלבים בסטטיסטיקה, חשוב לעשות זאת בחוכמה. החל מרכישת כרטיסי טיסה מבעוד מועד, דרך תכנון החופשה עצמה ועד להגדרת תקציב ברור שאין ממנו חריגות. שקלו להזמין בנפרד את הטיסה והמלון. אמנם זוהי "טרחה" אך התוצאה תהיה משתלמת. כתבה שפורסמה לאחרונה במגזין דה מרקר מצאה כי הזמנה נפרדת של חופשה ומלון (ולא "חבילת נופש") תהיה כמעט תמיד זולה יותר. בפרט כאשר מדובר על ערים מבוקשות באירופה כמו רומא, פריז ולונדון.
לסיום – לכל חופש גדול יש מוצאי חודש חגים
החופש הגדול כבר כאן ועמו אתגרים כלכליים. משפחות אשר לא תתייחסנה ברצינות למגוון הייחודי של ההוצאות בקיץ תאלצנה "להדק חגורות" בהמשך. זכרו שמיד לאחר החופש אנו מתמודדים עם המכשול הבא והוא חודש החגים. עמידה על המשמר אינה פירושה ויתור על בילויים משפחתיים וזמן איכות של ההורים עם הילדים. התנהלות כלכלית נכונה לא תפגע בעיקר. היא רק תפחית את התפל ותהפוך את החופש לקיצי ומהנה. בדיוק כפי מטרתו הראשונית.