תכנון פיננסי נכון מקדים תרופה למכה
על מנת להקדים תרופה למכה ולא להגיע למצב של חריגות והלוואות מיותרות לכיסוי המינוס, עלינו להבין כיצד לשנות את תרבות הצריכה הפרטית שלנו. כדאי לא להתפתות להצעה מפתה להלוואה לכיסוי האוברדראפט אם היא לא מלווה בשינוי בהתנהלות הבסיסית של התקציב המשפחתי.
רבים מדברים על עמלות הבנקים הגבוהות, אבל חשוב להבין שהעמלות הממוצעות למשפחה מסתכמות בכמה עשרות שקלים בחודש (זאת לפי סקרים של גופים בלתי תלויים). לכן, העמלות הן אולי לא החלק החשוב ביותר בתכנון פיננסי, אבל הן מצטברות לסכומים נכבדים שבסופו של דבר יורדים מן התקציב המשפחתי.
ניהול תקציב משפחתי מתחיל בהבנת המציאות ובמעקב יומיומי
רבים מאיתנו מסונוורים על ידי הפרסומים והשפע בכל מקום ובטוחים כי לא משנה מה נעשה, לעולם לא נבזבז יותר מכפי שאנחנו מסוגלים. האמת היא שאין מתנות חינם וכל שקל שאנחנו מוציאים יורד בסופו של דבר מכרטיס האשראי שלנו בסוף החודש, מחשבון הבנק, או אפילו מהמזומן שהוצאנו לפני שעה מהכספומט וכבר שכחנו מקיומו.
כדאי להתחיל בלסגל לעצמנו הרגל קבוע לעקוב אחרי מצב החשבון שלנו מדי יום או לכל הפחות פעמיים בשבוע, כך נוכל לעקוב אחרי ההוצאות שלנו ולזהות היכן נמצאים המוקשים הפוטנציאלים ובאילו ענפים אנחנו מוציאים יותר כספים (מזון, בילויים, ביגוד וכו'). מעניין לציין שדווקא בתחום הזה, חברות האשראי. הולכות לקראתנו ומציינות את החלוקה המגזרית של ההוצאות שלנו בסוף כל חודש.
ראיית התמונה האמיתית של ההוצאות שלנו היא הבסיס לניהול תקציב משפחתי. רק אחרי הבנה וניתוח של הבסיס ניתן לצאת לדרך חדשה, מודעת יותר. יועץ פיננסי מקצועי יכול מאוד לסייע בתהליך. חשוב שזה יהיה מישהו שאתם סומכים עליו עם המידע היקר ביותר עליכם וכן שיהיה מקצועי, יעיל ויידע לכוון אתכם נכון אל עבר העתיד הפיננסי שלכם.
משפחות רבות יוצאות מנקודה הנחה שאם הקופה המשפחתית היא משותפת, כל בני המשפחה מודעים לכך שיש להם אחריות כלפי המשפחה כולה. בפועל, ייתכן שאחד מבני המשפחה מוציא יותר מכפי שהוא צריך, ולא מתוך כוונה רעה, אלא פשוט מתוך חוסר מודעות. זוהי בדיוק הסיבה שניהול תקציב המשפחה הוא שיעור שכל בני המשפחה צריכים ללמוד יחד.
תכנון פיננסי הוא שיעור לטווח הארוך
לסיום, חשוב לזכור שלמרות שבהתחלה נראה כי להתגבר על המינוס זו משימה בלתי אפשרית, הרי שהשיפור במצב הפיננסי הוא הדרגתי והוא תהליך. ככל שאנו לומדים יותר על הרגלי הצריכה שלנו, כך קל יותר לתקן אותם. בסופו של דבר, ההרגלים הטובים יחליפו אותם ויהפכו להיות טבע שני בעבורנו, והחשוב מכל – יעזרו לנו בתכנון פיננסי נבון אל עבר העתיד הפיננסי והגשמת מטרות החיים שלנו.